Hlavní obsah

Hřbitov ve Velkém Šenově obsadily jedovaté zmije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký Šenov

Radnice ve Velkém Šenově vydala ve čtvrtek varování před vstupem na místní hřbitov. V celém areálu se mají hojně vyskytovat jedovaté zmije obecné. Vstup na hřbitov omezen není, město však od něj odrazuje. Situaci hodlá řešit v následujících dnech. Těm, kteří se na hřbitov přeci jen hodlají vydat, radí mít vhodné oblečení a obuv, více dupat či se vybavit holí nebo klackem.

Foto: Novinky

Zmije. Ilustrační foto

Článek

Varování město vyvěsilo na svých webových stránkách i na facebookovém profilu. Podle místostarosty Karla Hanische se radnice informaci o výskytu jedovatých hadů v areálu svého hřbitova dozvěděla až ve čtvrtek.

„Kontaktovali jsme odborníky a budeme postupovat podle jejich doporučení," uvedl pro ČTK s tím, že i když město udělá maximum pro to, aby hadi občany nijak neohrožovali, situaci budou řešit až v následujících dnech.

Vstup na hřbitov omezen není. Pro ty, kteří se tam hodlají vydat, ale město vydalo doporučení. „Pokud přeci jen vstoupíte do areálu, pomůže více dupat nebo použít hůl či klacek k prověření terénu před sebou. Důležitá je i vhodná volba obutí a ošacení do terénu,” stojí v prohlášení. Obyvatele zároveň vyzývá, aby zmíjím záměrně neubližovali, jelikož se jedná o chráněný druh.

Manželku zmijí zabít nedokázal, tak ji dorazil kobrou

Zahraniční

Případů zmijích uštknutí v posledních letech narůstá. Zatímco na začátku milénia došlo průměrně k 13 zmijím uštknutí ročně, v roce 2018 bylo evidováno 23 a v minulém roce pak 27 uštknutí. Zvýšena aktivita zmijí bývá spojována s teplejším počasím.

Uštknutí zmije obecné pro dospělého člověka málokdy znamená smrt, nebezpečné je pro alergiky, malé děti a staré či nemocné lidi. Zmije obecná je jediným jedovatým hadem vyskytujícím se v Česku. Dosahuje délky 60 až 90 centimetrů. Hada lze většinou rozeznat podle klikaté čáry na hřbetě.

Reklama

Výběr článků

Načítám