Hlavní obsah

Hrad musí zveřejnit platy vedoucích úředníků, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze vyhověl žalobě Kristýny Bašné, která žádá po Kanceláři prezidenta republiky (KPR) zveřejnění informací o platech jejích vedoucích představitelů. Kancelář má údaje za roky 2016 a 2017 poskytnout do třiceti dní od nabytí právní moci rozsudku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s manželkou a Ivanou a kancléřem Vratislavem Mynářem

Článek

Na pondělní verdikt městského soudu v úterý upozornil server Seznam Zprávy. Kancelář ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Bašná provozuje webové stránky, na nichž zveřejňuje platy, odměny a další bonusy nejvyšších tuzemských úředníků.

Soud otevřel žadatelce cestu k informacím o platech na Hradě

Domácí

Podle městského soudu má KPR Bašné poskytnout informace o platech, odměnách a benefitech spojených s výkonem funkce. Rozhodnutí se týká mimo jiné vedoucího KPR, ředitele sekretariátu prezidenta či ředitelů tiskového a zahraničního odboru. KPR navíc musí Bašné uhradit 21 600 korun jako náhradu nákladů řízení.

Bašná požádala o zveřejnění údajů o platech vedoucích představitelů KPR v únoru 2018. Hrad jí nevyhověl a napoprvé neuspěla ani u Městského soudu v Praze. Ten v zamítavém rozsudku odkázal na verdikt Ústavního soudu z roku 2017, podle něhož právo na informace o příjmech lidí placených z veřejných zdrojů není absolutní a je třeba dbát také na soukromí úředníků.

Piráti navrhují zmrazení platů politiků. Babiš je pro, Maláčové návrh na snížení má za nereálný

Domácí

Bašná se obrátila na Nejvyšší správní soud (NSS), který letos v květnu původní rozsudek městského soud zrušil a věc mu vrátil k novému projednání. Podle NSS jde o téměř "modelovou či učebnicovou situaci", kdy by mělo převážit právo na poskytnutí informací nad ochranou soukromí.

Reklama

Výběr článků

Načítám