Hlavní obsah

Hraboši se pustili už i do vinic. Hrozí, že zničí úrodu

Právo, Milan Vojtek

Až jaro příštího roku ukáže, zda měla letošní výsadba vinic smysl. Zda bude co lisovat z úrody hroznů, bude jasné dříve. Obojí, mladé sazenice révy i hrozny na keřích vinic, musejí odolat náporu hrabošů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zelený pás mezi řádky připomíná ementál. Hraboši jej provrtali svými chodbami.

Článek

„Hraboši jsou ve vinici zcela normální jev. Byli tam a vinaři je nemuseli řešit. Nikdy s nimi nebyl takový problém, jako je letos. Jestli to půjde tímto tempem dál, začneme se bát o úrodu,“ řekl Právu vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova na Břeclavsku. Ve hře ale není jen letošní sklizeň, u mnoha vinařů, kteří omlazují vinohrady, i hospodaření v dalších letech.

„Letos jsme vysadili dvanáct tisíc sazenic révy. Co z nich zbude, ukáže se po zimě,“ řekl Maděřič.

Ve vinici je těžké se hrabošům bránit
Jiří Maděřič, vinař

Rýha, do které na jaře zasadili révu, představuje pro hraboše ideální terén pro snadné hloubení chodeb. Přitom bere za své i rostoucí kořenový systém. K zakousnutí se hodí hrabošům i zeleň listů. Jak takto zničené sazenice budou schopné zvládnout zimu, není teď zřejmé. Každá sazenice, i s dosud proinvestovanými penězi na sázení a ošetřování, představuje zhruba 250 korun.

Objevili chuť hroznů

V „dospělé“ vinici zase hraboši objevili chuť sládnoucích hroznů. A nestačí jim jen nakousání bobulí. „Při kontrole vinic vidím celé střapce shozené na zem, některé jsem dokonce objevil odtažené do ústí jejich děr,“ říká Maděřič.

Podobné zkušenosti mají i další vinaři v regionu. Že letošní vinobraní bude jiné, potvrzuje i Ctirad Králík ze společnosti Sedlecká vína. „Letos nebudou škodit jen špačci, ale i hraboši. Problém je, že proti špačkům se dá bránit, na hraboše účinná ochrana chybí,“ říká vinař.

Možnosti ochránit úrodu hroznů jsou omezené

„Je jasné, že zemědělci mají s hraboši na polích větší problém, ale ve vinici je těžké se jim bránit. Lze použít přípravek Stutox II, ovšem to vyžaduje absolvovat povolovací proces, což je záležitost tak dvouměsíční doby na vyřízení výjimky,“ říká Maděřič.

Navíc nemálo vinařů není příliš nakloněno použití chemických látek ve své vinici a tuto variantu odmítají.

„Bidýlka pro dravce jsou možností, ale je otázka, nakolik efektivní. Vinice není pole, vysoký vinohrad nedává dravci takový přehled, aby hraboše dobře viděl. Liška taky nemá šanci ulovit všechny hraboše, vždyť tady máme deset a více děr na metr plochy,“ připomněl Maděřič.

Existuje i další možnost, jak hrabošům zkomplikovat život, tou je orba mezi řádky vinice. Hrabošům zničí jejich chodby a uvězní jich část pod zemí. Vinaři, hospodařící v režimu integrované produkce, ale mají nařízeno nechat každý druhý pás půdy mezi řádky se zelení. A právě tam se hraboši usazují, pravidla ovšem zakazují pás zeleně zničit.

„Co bude dál, uvidíme v dalších dnech. Možnosti ochránit úrodu hroznů jsou omezené,“ obávají se vinaři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám