Hlavní obsah

Zákaz plošného hubení hrabošů jedem trvá, rozhodlo ministerstvo zemědělství

– Praha
Novinky, zpe

Ministerstvo zemědělství po jednání se zástupci zemědělců a ochránců přírody potvrdilo zákaz hubit přemnožené hraboše plošně pomocí prudkého jedu Stutox II. Ekologové stanovisko vítají, naopak zemědělci odcházeli po dvouhodinovém jednání značně rozladěni.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hraboš polní na poli v Blatničce na Hodonínsku

Článek

„Ministerstvo zemědělství jasně deklarovalo, že zastavení plošné povrchové aplikace, které vydalo minulý týden v pátek, dál trvá. S takovým stanoviskem jsme spokojeni,“ řekl po jednání novinářům náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Zemědělci tak mohou jed aplikovat pouze do nor, nikoliv plošně na celá pole. „Výsledek je z pohledu ochrany přírody dobrý. Aplikace do nor je přiměřeným kompromisem,“ zhodnotil Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické.

Podle ministerstva životního prostředí se mají zemědělci hrabošů zbavit prevencí, pečovat o pole a provádět hloubkovou orbu.

Je to zklamání, zní od zemědělců

Proti výsledkům pondělní schůzky se postavili zemědělci. „Z mého pohledu je to obrovské zklamání. Zažil jsem schůzku, jejíž snahou nebylo najít řešení, ale trvat na svém postoji. I když jsem navrhoval kompromisní řešení, ministerstvo životního prostředí není ochotno ustoupit,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Díry po hraboších u Ladné na Břeclavsku.

„Když mi ministerstvo zemědělství řekne, chovejte se preventivně, tak je to taková danajská rada. Zemědělci se chovají preventivně, ořou, aplikovali přípravek do nor na jaře i na podzim, dělají bidýlka pro dravce. V okamžiku, kdy přijde taková kombinace, s tím nic neuděláme,“ dodal Pýcha.

Podle něj během následujících let může spousta zemědělců zkrachovat, protože jim hraboši zničí úrodu a pole.

Proti použití jedu vznikla petice

Plošné použití jedu povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, který je přímo podřízen resortu zemědělství. Ministerstvo zemědělství po vlně kritiky v pátek povolení pozastavilo.

Podle řady ekologů by plošné použití jedu mohlo ohrozit spoustu dalších živočichů, například ptáky, divokou zvěř, ale i psy a kočky. Proti využití jedu vznikla i petice. Zastánci plošného použití jedu argumentují tím, že přemnožení hraboši mohou kromě ničení úrody způsobit zdravotní problémy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Díry po hraboších u Ladné na Břeclavsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám