Hlavní obsah

Hovořil velký státník, komentoval Zemanův projev Hašek

Právo, rsk, jov, dan

Projev Miloše Zemana na půdě Sněmovny pochválili někdejší opoziční poslanci. Podle místopředsedy ČSSD a zastánce Zemanova postupu Michala Haška mluvil velký státník.

Projev velkého státníka, pochválil Hašek prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

„Projev se mi velmi líbil. Pan prezident vynikajícím způsobem popsal současnou politickou situaci. Bylo vidět, že hovoří velký státník. Zvláště se mi líbila pasáž, kdy připomněl postoje Václava Havla, kterého jsem si velmi vážil,“ uvedl Hašek.

Místopředseda strany Jeroným Tejc ocenil, že prezident poslancům nic nevzkazoval, ale osobně před nimi promluvil. „Považuji vystoupení pana prezidenta za státnické, za vystoupení, které dobře odráží nejen názor občanů, ale i situaci, kterou právě řešíme v Poslanecké sněmovně,“ řekl Novinkám Tejc.

Schwarzenberg: Zeman přiznal, že je to jeho vláda

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg soudí, že Zeman jasně ukázal, že je to jeho vláda, nikoli Rusnokova. „On jasně dal najevo, že to není vláda pana Rusnoka, ale pana prezidenta. Také se za ni postavil a bojoval. Proč nehlasujeme o vládě Miloše Zemana? Potom bychom byli alespoň pravdiví a upřímní,“ uvedl Schwarzenberg.

Za to, že uvedl Kalouska jako faktického premiéra v Nečasově vládě, Schwarzenberg Zemanovi poděkoval, protože vyzvedl Kalouskovy zásluhy. „Nicméně křivdí panu Nečasovi, který se nemůže bránit, ale děkujeme za reklamu, kterou pro nás udělal,“ dodal Schwarzenberg.

Kalousek považuje Zemanova slova, že nebude činit druhý pokus, dokud potrvá policejní vyšetřování, za potvrzení, že je prezident propojen na vyšetřovatele. „To je už druhý krok pana prezidenta, v kterém uznává přímé propojení mezi policejní akcí a politickým uspořádáním, které prosazuje,“ uvedl Kalousek.

Dodal, že pokud se ukáže, že opravdu své kroky řídí policejním vyšetřováním, tak bude jasné, že jsou kroky prezidenta a státního zástupce Ivo Ištvána, kterého prezident přijal na Hradě, koordinovány.

Nečas neměl na vládnutí čas, řekl Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil prezidentův projev za jasný a srozumitelný. Podle něj se pravicoví poslanci bojí předčasných voleb proto, že by ztratili imunitu.

Šéf komunistů se slovy, že Kalousek byl faktický premiér, souhlasí. „To, že šlo o Kalouskovu vládu, bylo velmi diplomatické opsání toho, že Nečas kvůli jiným zájmům kolem Jany Nagyové neměl čas na řízení vlády, čehož Kalousek mistrně využil,“ řekl Filip Právu.

Pospíšil: Projev postrádal noblesu

Úřadující předseda ODS Martin Kuba uvedl, že se prezident zatím pohybuje v rámci ústavy, byť tak podle něj činí mnohem agresivněji, než činil jeho předchůdce. Kuba odmítl, že by případnou vládu Miroslavy Němcové fakticky vedl Kalousek.

„ODS má jasnou, čitelnou politiku, a pokud by byla ve vládě, tak musí naplňovat svůj program. ODS se ale nemůže účastnit vlády, kde by svůj program nenaplňovala,“ řekl Kuba s tím, že by byl pro posílení většinových prvků, aby vznikaly silné pravicové či levicové vlády.

Místopředsedovi ODS Jiřímu Pospíšilovi se projev nelíbil, podle něj byl vysloveně politický. „Prezident by se měl chovat více noblesně, jako nejvyšší ústavní činitel má jinou pozici než například poslanci. Nelíbily se mi ani osobní útoky na Miroslava Kalouska, Karolínu Peake nebo Petra Nečase,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám