Hlavní obsah

Hnilička: Pokud to bude nutné, tak odejdu

Kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu čelí bývalý poslanec ANO Milan Hnilička tlaku na odvolání z funkce šéfa Národní sportovní agentury (NSA), zatím ale došlo jen na výměnu na postech místopředsedů. Hnilička v úterý zopakoval, že rezignovat nehodlá, dodal ale, že pokud to bude nutné, tak odejde. Situací v NSA se bude v pátek zabývat Sněmovna.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička

Článek

O tom, že se Sněmovna má tento pátek zabývat situací v NSA, rozhodli v úterý poslanci nejtěsnější většinou na návrh opoziční KDU-ČSL. Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se k návrhu postavilo zdrženlivě spolu s většinou komunistů. Opozici naopak pomohla vládní ČSSD.

Poslanci chtějí probrat nedávnou náhlou výměnu obou místopředsedů agentury a také informace o tom, že si agentura najala firmu na administraci části žádostí o dotace do sportu.

Server Seznam Zprávy informoval o tom, že agentura si na vyřizování části žádostí o dotace do sportu najala firmu skoro za šest milionů korun. Agentura krok hájí tím, že někteří zaměstnanci na dotace jsou nadále na ministerstvu školství a do agentury přejdou až s letošním červnem.

Předseda ČSSD Jan Hamáček v neděli uvedl, že situace v NSA vyžaduje radikální změnu včetně celého vedení. Předseda KSČM Vojtěch Filip v neděli uvedl, že Hnilička by měl z vedení agentury odejít. Předseda SPD Tomio Okamura požadoval odvolání vedení NSA, zrušení agentury a převedení její agendy zpět na ministerstvo školství.

Bendu přijde zakázaný mejdan draho, přijde o statisíce

Domácí

Hnilička, který ve Sněmovně s podporou premiéra Babiše vznik agentury prosadil, čelí od konce ledna tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu, při které se porušovala protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslaneckého mandátu.

I přesto, že také premiér nejdříve požadoval jeho odchod z NSA, která od letoška rozděluje veškeré dotace na sport, nakonec jeho setrvání ve funkci posvětil.

Slavia a Sparta spolu proti Hniličkovi

Domácí

Výměna místopředsedů

Server Neovlivní uvedl, že si měl Babiš údajně Hniličku pozvat „na kobereček“ a nadiktovat mu výměnu místopředsedů Michala Janeby a Ivo Lukše. Pozice obsadily Markéta Kabourková a Soňa Bergmannová.

Hnilička Novinkám řekl, že s Babišem o dění v agentuře mluví. „Pan premiér má Národní sportovní agenturu na vládní úrovni v gesci, konzultuji s ním a informuji ho o všech důležitých krocích, které se celého úřadu týkají,“ sdělil Novinkám.

K výměně poznamenal, že jmenování a odvolávání místopředsedů je v jeho gesci. „Odchod místopředsedů bylo dlouhodobější rozhodnutí,“ doplnil.

Schillerová: Hniličkův konec bych asi podpořila

Domácí

Jména obou nových místopředsedkyň vzbudila pozornost kvůli jejich minulosti.

Soňa Bergmannová před lety pracovala jako ředitelka strategické komunikace holdingu Agrofert. Dále působila také v čele Ředitelství silnic a dálnic v době, kdy resort dopravy ovládlo hnutí ANO, a „proslavila se studií“ na výskyt křečka na trase plánované dálnice, ale podle expertů byla studie za 2,4 miliony až dvacetinásobně předražená.

Markéta Kobourková zase řídila Správu účelových zařízení ČVUT, kde měla podle vedení univerzity zapříčinit „personální rozklad“ a současně přesáhnout své pravomoci, když vypsala zakázku na úklidové služby za více než 50 milionů. Dostala výpověď, ačkoli soud následně rozhodl, že byla nepravomocná.

Hnilička za výběrem nových tváří stojí. „Obě místopředsedkyně mají akademické vzdělání i manažerské zkušenosti, a tudíž odpovídají požadavkům na jejich pozice,“ komentoval pro Novinky dané skutečnosti.

Ať Hnilička v čele sportovní agentury zůstane, zní ze sportovního prostředí

Domácí

 „Babišovu podporu cítím”

Hnilička v úterý v České televizi zopakoval, že rezignovat nehodlá. Považuje prý za důležité dokončit misi, kvůli které do projektu šel. „Pokud bude nutné, abych odešel, tak samozřejmě odejdu,” dodal.

Dále reagoval i na to, že předseda vlády již avizoval, že v NSA nechá provést audit. „Pevně věřím, že tam žádné nesrovnalosti nejsou,“ uvedl Hnilička ve vysílání.

Podporu od premiéra Babiše však prý stále cítí. Dodal ale, že situace je nyní nepříjemná a komplikovaná. Zmínil také, že s Babišem naposledy mluvil minulý týden.

K odvolání místopředsedů v ČT řekl, že oba nabídli rezignaci pro zklidnění situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám