Hlavní obsah

Hlasováním o důvěře vláda příliš neriskuje

PRAHA

Úterní hlasování poslanců o důvěře koaliční vládě je za dveřmi. Nečekaná žádost premiéra Vladimíra Špidly s postupem dní ztratila na dramatičnosti a jak to podle vyjádření jednotlivých politických stran vypadá, hlasováním vláda sociálních demokratů, lidovců a unionistů příliš neriskuje. O její pád totiž nemá nikdo zájem...

Foto: Petr Hejna

Posters

Článek

Vláda důvěru získá, když ji podpoří nadpoloviční většina přítomných poslanců - 101 při plném počtu a za předpokladu, že před hlasováním složí slib nástupce dříve poslance a nyní prezidenta Václava Klause Aleš Rozehnal (ODS).

Jak se již nyní zdá, vláda požadovanou důvěru získá - k hlasování na podporu kabinetu své poslance vyzvala vedení všech koaličních stran a zatím žádný ze 101 poslanců nedal najevo, že by kabinetu odepřel loajalitu.

O pád vlády nestojí ani opozice

Je to však právě nejednotnost koaličních zákonodárců, která vládu na tuto hranu dohnala. Přímým důvodem hlasování je totiž neúspěch při volbě prezidenta koncem února. Koaličního kandidáta Jana Sokola tehdy nepodpořili všichni poslanci ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL. Pokud v tomto hlasování bude koalice jednotná, vláda přežije.

O její pád nemá kupodivu zájem ani opozice. ODS je spokojena, že má svého muže na Hradě, komunisté se obávají, že by destabilizace mohla nahrát právě občanským demokratům. Místopředseda ODS Petr Nečas již o víkendu potvrdil, že jeho strana nemá zájem na pádu vlády.

"Za sebe mohu prohlásit, že mám zájem, aby došlo k prověrce stávající koalice, aby bylo zjevné, zda jde skutečně o sestavu 101 poslanců. Pokud to nezvládnou, nic tak hrozného se přece nemůže přihodit," poznamenal k tomu šéf komunistů Miroslav Grebeníček. "Vůbec bych se nebál, kdyby prezident jinému soc. dem. představiteli dal do rukou náročnou úlohu sestavit novou vládu. Možná by to byl reparát, kde bychom mohli my velmi citlivě následně zareagovat," podotkl.

Dodal, že KSČM nemá zájem, aby vládní krize vedla k předání moci do rukou ODS. "Kritizujeme současné vedení ČSSD, ale jsme stále připraveni spolupracovat při prosazování levicové politiky," uvedl šéf komunistů.

Po hlasování možná rekonstrukce kabinetu

Svou účast na klíčovém hlasování přes zdravotní komplikace v pondělí potvrdil i ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD). Sedmdesátičlenný klub sociální demokracie by tak měl být úplný. Riziko, že vláda nedostane těsnou většinu 101 hlasů, by tak mělo být menší.

Vicepremiér a místopředseda ČSSD Stanislav Gross v Sedmičce TV Nova uvedl, že pokud padne vláda, preferoval by širokou koalici parlamentních stran bez komunistů. V politických kuloárech neustále objevují úvahy o možné rekonstrukci koaličního kabinetu, ať již důvěru získá, nebo bude muset podat demisi.

Premiér Vladimír Špidla otázky novinářů i stranického vedení odráží s tím, že tato věc není na pořadu dne. O víkendu politickému grémiu ČSSD prozradil pouze to, že žádnou změnu nechystá před hlasováním. Neoficiálně se hovoří o tom, že by mohl vyměnit ministry práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, průmyslu Jiřího Rusnoka, kultury Pavla Dostála či zdravotnictví Marii Součkovou (všichni ČSSD).

Premiér ale připustil jen to, že žádná vláda nevydrží ve stejném složení po celé funkční období. "To je záležitost mého uvážení a já ten krok učiním, až bude potřeba," řekl Právu. Před klíčovým hlasováním o dalším osudu své vlády zůstává optimistou. "Předpokládám, že vláda důvěru dostane," řekl novinářům.

Reklama

Související články

Špidla nevylučuje obměnu ministrů

I kdyby Špidlova vláda získala příští úterý ve Sněmovně důvěru, je pravděpodobné, že v ní poté dojde k personálním změnám. Ve středečním rozhovoru pro Právo...

Výběr článků

Načítám