Hlavní obsah

Hladiny řek klesly, na několika místech ale stále trvá pohotovost

Kvůli tajícímu sněhu a ledovým krám, které po oteplení popraskaly a zablokovaly průtoky řek, hrozily Česku v sobotu povodně. Naštěstí hladiny řek přes noc klesly, na několika místech ale zůstává druhý stupeň povodňové aktivity.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nahromaděné kry

Článek

Oddechnout si mohou obyvatelé Libereckého kraje. Přestože hydrometeorologové pro tento kraj vyhlásili až do nedělního poledne nejvyšší stupeň ohrožení záplavami, hladiny řek opadly. Na Ploučnici je pouze první povodňový stupeň a řeka dál klesá. Do koryt se na Českolipsku vrátily i menší toky a hasiči tam odvolali pohotovost. Řeku ale na několika místech stále blokují tuny ledových ker.

Nahromaděný led působí problémy i v Tišnově na Brněnsku. Hromady ker, které brání průtoku vody, podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Haida již v sobotu odpoledne a v podvečer ohrozily obec Skryje. Voda z rozlité řeky zaplavila tamní silnici a sklepy domů.

Před povodňovou vlnou hasiči preventivně evakuovali 18 lidí. Pak začala vzedmutá Svratka ohrožovat Tišnov, hasiči a policisté uzavřeli vjezd na komunikace u řeky. Některá místa před hrozícím rozlivem řeky přehradili mobilními protipovodňovými vaky. Domy chrání pytle s pískem. Obyvatele okolních objektů hasiči upozornili na možnou evakuaci.

Hasiči kry odstřelí

Povodňová komise rozhodla o tom, že kry, které brání odtoku vody v prostoru splavu u obce Březina, bude nutné odstřelit. "Členové povodňové komise současně nevyloučili, že trhavina k odstřelu nahromaděných ker bude potřeba také u soutoku řeky Svratky s říčkou Loučky, kde se voda již rozlila do zahrádek," informoval Haid.

Před povodňovou vlnou hasiči v obci Březina postavili 500 metrů dlouhou hráz z pytlů s pískem. V Brně-Obřanech monitorovali stav koryta Svitavy, která na okraji krajského města zaplavila zahrádky. Dva obyvatele nejohroženější chaty a jejich dva psy hasiči evakuovali.

Kry odstřelovali hasiči také v sobotu večer u obce Mydlovary na severním Plzeňsku. Pokud by to neudělali, hrozilo, že dojde k zatopení mlýna a spodní části obce, kde jsou rekreační chalupy. „Už je to tu klidné. Spolupráce s hasiči byla dobrá,“ poznamenala Eva Gruberová (nezávislá), starostka Křelovic, k níž Mydlovary patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám