Hlavní obsah

Historickému centru Prahy hrozí zánik, obává se UNESCO

Aktualizováno

Historickému centru Prahy, které je zapsáno v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, hrozí, by mohlo být zařazeno mezi památky v ohrožení. Jde o památky, jimž akutně hrozí zánik.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Značka vymezující Pražskou památkovou rezervaci

Článek

Uvádí to Centrum světového dědictví UNESCO a centrála Mezinárodní rady pro památky a sídla ICOMOS ve zprávě, kterou vypracovali jejich zástupci po jarní monitorovací návštěvě Prahy a již poskytl Český národní komitét ICOMOS.

Komisaři upozorňují na stávající i plánované výškové stavby v Praze, jako hrozbu pro historické centrum Prahy uvádějí i připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Komisaři požadují přepracování Metropolitního plánu.

Praha zakáže obří pandy i bublináře

Domácí

Zpráva přináší výsledky společné březnové mise zástupců obou institucí. Adresáti zprávu dosud nezveřejnili. Zprávu dostalo ministerstvo kultury a hlavní město.

Návrh opatření je z roku 2010

Komisaři UNESCO vyjádřili politování nad nečinností státní správy při ochraně historického centra Prahy. „Reaktivní monitorovací mise z roku 2019 vyjadřuje politování, že smluvní stát nereagoval na obavy, doporučení a žádosti o řadě rozsáhlých rozvojových projektů navrhovaných uvnitř nárazníkové zóny, památek a širším okolí, vyjádřené v předchozích zprávách z misí, ani na rozhodnutí Výboru požadující plán na omezení výškových budov s cílem zabránit vizuálnímu narušení historické městské krajiny v Praze,” uvádí komisaři UNESCO a ICOMOS ve zprávě z mise.

Soubor opatření schválený Výborem pro světové dědictví přitom monitorovací mise vypracovala v úzké spolupráci s vnitrostátními orgány už v roce 2010. „Zprávy z misí hovoří vždy diplomatickou řečí. Pokud už takto zmiňuje a konkrétně vytýká chyby, jedná se o závažné porušení podmínek, k jejichž dodržování se Česká republika zavázala spolu se zápisem Prahy na seznam světového dědictví UNESCO,” řekl ke zprávě Václav Girsa, prezident Českého národního komitétu ICOMOS.

Historické centrum Prahy se dlouhodobě vylidňuje a namísto obyvatel v něm hrají prim služby a ryze komerční atrakce pro turisty, s nimiž se město snaží bojovat. Naposledy takto zakázalo obří zvířecí maskoty a další typy buskerů, respektive pouličních umělců.

Jan Čižinský, lídr hnutí Praha sobě, které s Piráty a koalicí Praha sobě ovládá magistrát, v reakci kritizoval návrh nového stavebního zákona a zdůraznil, že statut UNESCO musí Praze zůstat.

„Statut památky UNESCO k nám do Prahy přivádí ty turisty, o které v Praze stojíme - kulturní a vzdělané. Navrhovaný nový stavební zákon je nepřijatelný nejen kvůli památkám, ale také kvůli bezohlednosti k životnímu prostředí. Zpět k Praze: v UNESCO musíme zůstat, je to náš úkol,” napsal na Twitteru.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Podle zprávy je nyní na Praze a České republice, aby započaly s nápravou tohoto stavu. To, jak se k tomu postaví, vyhodnotí Výbor pro světové dědictví na svém 44. zasedání příští rok. Na něm bude v případě potvrzení zjištěného či potenciálního ohrožení výjimečné světové hodnoty statku, jímž je historické centrum Prahy, posouzeno jeho možné zapsání na Seznam světového dědictví v ohrožení.

Na Seznamu světového dědictví v ohrožení je přes 50 položek, z evropských míst jsou tam Vídeň, Liverpool a byzantské chrámy v Kosovu. Několik desítek objektů bylo ze seznamu památek v ohrožení později odstraněno. Zcela bylo ze Seznamu světového dědictví vyškrtnuto Labské údolí v Drážďanech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám