Hlavní obsah

Hezké přání, ale nic víc, mírnil Fiala slova Černochové o americké základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) jsou slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o americké základně v České republice „hezkým přáním“, leč nejde o aktuální téma. Černochová v minulých dnech uvedla, že hodlá při návštěvě Spojených států jednat o zřízení vojenské základny na našem území.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

Prohlášení ministryně mnohé zaskočilo, a Petr Fiala je proto v úterý uvedl na pravou míru.

„Jde o pěkné téma, které se dobře poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání. Reálná jednání se o tom nevedou,” řekl serveru Aktuálně.

GLOSA: Černochová a americká základna. Déjà vu?

Komentáře

Černochová bude po Velikonocích jednat v USA s americkým protějškem Lloydem Austinem. DeníkuN v této souvislosti minulý týden řekla, že chce jednat mimo jiné o americké vojenské přítomnosti na našem území.

Její prohlášení bylo překvapivé a zaskočilo i koaliční Piráty, neboť vláda ani koalice o takovémto plánu nejednala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Ve veřejném prostoru se okamžitě rozproudila debata odkazující na někdejší snahu vybudovat na českém území předsunutou radarovou základnu, proti níž se u části veřejnosti vzedmula vlna odporu.

Na ten sází i sněmovní opozice, která potřebu základny coby klíče ke zvýšení bezpečnosti relativizuje či odmítá.

Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v ČR

Domácí

Reklama

Související články

Válka se přiblížila k hranicím NATO

Ruské rakety zaútočily přibližně dvacet kilometrů od hranic Polska, člena NATO. Zemřelo při tom nejméně 35 lidí a více než 130 lidí skončilo v nemocnici,...

Babiš: Americká základna v ČR je zbytečná

Předseda nejsilnějšího opozičního hnutí ANO Andrej Babiš nepodporuje zřízení americké základny v Česku, považuje je za zbytečné. Nejlepší by podle něj bylo...

Výběr článků

Načítám