Hlavní obsah

GLOSA: Černochová a americká základna. Déjà vu?

Novinky, Zdeněk Porybný

Ministryně obrany Jana Černochová se pochlubila, že chce po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem o zřízení americké vojenské základny na českém území. Nikdo to po nás sice nechce, ani vláda se tím nezabývala, ale jí se to zřejmě jeví jako dobrý politický tah. Otevřela tím však téma, které už jednou brutálně rozdělilo českou společnost.

Článek

Bylo to před čtrnácti lety a šlo o americký radar, který měl pomáhat chránit státy NATO před nepřátelským jaderným raketovým útokem. V lednu 2007 Bushova vláda oficiálně požádala českou vládu o souhlas s jeho vybudováním. O Rusku jako potenciálním útočníkovi se tehdy výslovně nemluvilo, argumentovalo se hrozbou z Íránu nebo Severní Koreje. Topolánkova vláda vyslovila souhlas a v květnu začaly rozhovory.

Daleko se nedostaly, protože se rozpoutala debata, na které si honili politické body populisté všeho druhu v čele s tehdejším soc. dem. vůdcem Jiřím Paroubkem. Podle průzkumů veřejného mínění byly tehdy dvě třetiny české veřejnosti proti radaru. Na podzim pak vyhrál prezidentské volby Barack Obama a ten v září 2008 celý projekt zrušil. Když o dva roky později tehdejší „náhradní“ ruský prezident Dmitrij Medveděv podepsal s Obamou v Praze smlouvu START o snížení počtu jaderných zbraní svých armád, zdálo se, že odpůrci radaru měli pravdu.

O dvanáct let později je najednou všechno jinak. Putin svou barbarskou invazí na Ukrajinu zcela změnil vnímání Ruska v evropské i v české veřejnosti, stejně jako v Bidenově administrativě, kterou ovládají dědicové Obamových snů o světě bez jaderných zbraní.

Černochovou podpořil premiér Petr Fiala i představitelé ostatních vládních stran. Až na jednoho – předsedu Pirátů a vicepremiéra Ivana Bartoše. „V programovém prohlášení vlády nic takového není. Na vládě ani v koalici jsme toto téma neřešili. Navíc jsem přesvědčen, že obrana Evropy by se měla diskutovat zejména s našimi evropskými partnery,“ napsal Právu.

Pro Piráty, z nichž mnozí se angažovali v kampani proti radaru, by bylo umístění americké vojenské základny na našem území velký problém.

Podle vůdce opozice Andreje Babiše americká vojenská základna u nás není zapotřebí. „Je zbytečné vytvářet zase tady nějakou strukturu, když NATO jasně řeklo, že posílí na hranici východního křídla. Takže přítomnost amerických vojáků na území ČR nepovažuji za potřebnou,” řekl Právu.

Nechme se překvapit, jak uspěje česká ministryně obrany se svým nápadem ve Washingtonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám