Hlavní obsah

Hejtmani chtějí co nejdříve jednat s novým premiérem

– Brno
Právo, Jan Trojan

Otázka rozpočtového určení daní, problematika čerpání evropských dotací v letech 2014 až 2020 a církevní restituce. To jsou hlavní témata, o kterých hodlá jednat s nově jmenovaným premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Rada Asociace krajů ČR. Její vedení požádá Sobotku o setkání v co nejkratším čase.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

Rada asociace bude jednotně hájit stanovisko, že podle platného zákona o církevních restitucích nejsou kraje povinnými subjekty. Co je tedy v jejich majetku, nemá být předmětem restitucí. Předseda Asociace krajů Michal Hašek doplnil, že rada tak reagovala na opakované případy, kdy se některé církve obrátily na krajské organizace se žádostí o vydání majetku.

Konkrétně v Jihočeském a Olomouckém kraji a také v kraji Vysočina. Tamní hejtman a první místopředseda rady asociace Jiří Běhounek upřesnil, že Západomoravské muzeum v Třebíči bylo vyzváno k vydání korouhve a Muzeum Vysočiny Pelhřimov k vydání madony. Žadatelé byli odmítnuti.

Hledání peněz pro zdravotnictví

V oblasti zdravotnictví chtějí hejtmani s premiérem projednat kompenzaci výpadku ve vybírání regulačních poplatků, protože zdravotní pojišťovny snížily úhrady krajským nemocnicím o objem vybraných poplatků ze zdravotního pojištění.

„Kraje se v současnosti potýkají s dikcí úhradové vyhlášky. Ta jim sice přinesla přibližně 1,7 miliardy korun, ale zároveň kraje po zrušení regulačních poplatků přijdou o přibližně 970 miliónů korun. Už jsem tuto situaci projednával s kandidátem na funkci ministra zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, hledali jsme společně řešení, jak ji stabilizovat,“ uvedl Běhounek.

Klíčové je školství

Asociace krajů chce s premiérem také jednat o financování a podpoře technického i učňovského školství, o společných přijímačkách na střední školy. Dalším tématem bude pokračování memoranda o financování regionální železniční dopravy a také  financování silnic 2. a 3. třídy. Nebude chybět ani zavádění mýtného a vážení přetížených kamiónů, které se vyhýbají dálnicím po krajských silnicích.

Hašek připomněl, že změna v rozpočtovém určení daní kraje tvrdě postihla. Snížily se jejich příjmy z daňových výnosů, vznikly potíže při sestavování krajských rozpočtů a financování v mnoha oblastech veřejných služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám