Hlavní obsah

Hejtman Tošenovský popřel, že zřícený most znovu postaví ODS

Právo, kij
OSTRAVA

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS) ve čtvrtek popřel informaci, že by rada kraje ve středu rozhodla, aby zřícený most ve Studénce na Novojičínsku znovu postavila původní firma ODS-Dopravní stavby Ostrava. Podle jeho vyjádření jsou ve hře stále dvě varianty. Tedy i ta, že most postaví jiná firma. Věc je nyní v rukou právníků, kteří posuzují podmínky smlouvy s původní stavební společností.

Článek

„Rada ve středu nehlasovala o tom, kdo most dostaví. Nic není rozhodnuto,“ řekl Právu hejtman Tošenovský. Podle něho se radní pouze seznámili s návrhem stavební firmy a novým harmonogramem dokončení, který předložila. „S tím jsme naopak zásadně nesouhlasili, to je také v usnesení,“ poznamenal Tošenovský s tím, že se na tom rada usnesla jednotně.

Proč jeho náměstek pro dopravu Pavol Lukša (KDU-ČSL) ve středu informoval novináře o tom, že rada rozhodla, že most dostaví ODS-Dopravní stavby Ostrava, si nedokázal vysvětlit. Lukša se odmítl Právu k celé věci více vyjádřit. „Já už vám k tomu nebudu víc říkat,“ řekl pouze. Podle informací Práva by mohl panovat na hejtmanství před blížícími se krajskými volbami politický boj, proto se objevila tak protichůdná vyjádření. Právo má text usnesení rady k dispozici a není v něm ani zmínka o tom, že má most dostavět firma ODS.

Hejtman Tošenovský znovu zopakoval, že by přivítal, kdyby most postavila jiná firma. Potřeba mostu pro město Studénku však jde proti tomuto záměru. „Z morálního hlediska by ho neměla znovu stavět stejná firma. Jsme ale pod tlakem, že město Studénka nemůže zůstat dva roky bez mostu. Městu to působí značné problémy,“ konstatoval hejtman. Nové výběrové řízení na stavební firmu by termín dokončení značně prodloužilo.

Firma by měla zaplatit všechny náklady

Podle Tošenovského navíc není jednoduché smlouvu firmě ODS-Dopravní stavby Ostrava vypovědět. „Celá věc je právně velmi složitá. Chceme, aby firma zaplatila všechny náklady. Přitom nemáme v rukou soudní rozhodnutí, že ten pád někdo zavinil,“ vysvětlil hejtman.

Smlouva navíc obsahuje klauzuli, že firma za každý den, co nesplní termín dokončení, zaplatí kraji sankci 65 tisíc korun. „Pro tu firmu by možná bylo lepší, kdybychom jí smlouvu vypověděli,“ uvedl Tošenovský. Kraj navíc počítal, že většinu 26miliónových nákladů na opravu uhradí díky evropských fondům. Kvůli posunutému termínu to ale nebude možné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám