Hlavní obsah

Házejí nám klacky pod nohy, tvrdí Okamura o poměrech ve Sněmovně

Novinky, jas

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura si v nedělní Partii televize Prima postěžoval, že vládní strany ve Sněmovně jaksi automaticky odmítají opoziční návrhy. V lepším případě je podle něj přebírají a předkládají samy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

„Všichni nám házejí klacky pod nohy,” uvedl Okamura, který se pozastavil nad tím, že jeden z návrhů jeho hnutí byl označen za chybný, neboť v něm na konci věty prý chyběla tečka.

Okamura kritizoval i práci ministra pro lidská práva a menšiny Jiřího Dienstbiera (ČSSD). „Ztrácí čas protiústavními paskvily,” tvrdí Okamura s poukazem na návrhy ohledně povinného procenta žen na kandidátkách politických stran či pozitivní diskriminace Romů. „Ministra pro lidská práva vůbec nepotřebujeme,” uvedl Okamura s tím, že by tento post zrušil. „Ta pozice je úplně zbytečná,” dodal.

Počet členů hnutí naroste

Okamura v diskusi obhajoval návrh na trestní odpovědnost politiků, který by podle něj vedl k tomu, že v čele ministerstev by stáli odborníci místo „politických trafikantů”. Odpovědnost by podle Okamury neměla být omezena. Ministři rozhodující o miliardových zakázkách by tak podle Okamury měli ručit i za ně.

Hnutí Úsvit bylo dlouhodobě kritizováno, že má pouze devět členů. Okamura uvedl, že došlo ke změně stanov a proto se již začalo scházet 35členné grémium a odborné komise. „Do konce roku bychom mohli nabrat 50 až 100 členů,” věří Okamura s tím, že momentálně běží zkušební lhůty.

Dále tvrdí, že jeho hnutí má jako jediné spolu s KSČM dlouhodobou vizi na desítky let dopředu. Zatímco komunistickou ideu označil za utopii, jeho představou je přímá demokracie, větší rozhodovací pravomoci lidí a větší národní sounáležitost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám