Hlavní obsah

Hasiči hlásí čtvrtou oběť povodní

– Liberec • Aktualizováno

Hasičská záchranná služba Libereckého kraje v sobotu v devět večer oznámila, že si povodně vyžádaly už čtvrtou oběť. Je jí muž z Raspenavy na Liberecku. Z Raspenavy pocházela i třetí oběť, 83letý senior. Ministerstvo vnitra zatím potvrdilo jen tři oběti.

Článek

Po poledni byly hlášeny první dvě oběti z Lindavy na Českolipsku a z Dětřichova na Frýdlantsku. Kolem 16:00 pak krizový štáb potvrdil úmrtí 83letého muže v Raspenavě, který utonul ve svém domě.

První obětí byl 34letý muž, kterého smetl proud místního rozvodněného potoka v Lindavě na Cvikovsku. Občanům ve spolupráci s hasiči se 34letého muže podařilo vytáhnout z vody, ale nepovedlo se ho už oživit .

V Dětřichově ve Frýdlantském výběžku také přišel o život muž, jeho tělo se však zatím nenašlo.

Je to děsivá povodeň, mluví se o tisícileté vodě. Je zázrak, že je tak málo obětí.

Na Frýdlanstku pokračuje pátrání po dvou pohřežovaných ženách a muži ve věku okolo 50 let. Všichni se vydali z Heřmanic do Albrechtic na Frýdlantsku a dosud se je nepodařilo nikde nalézt. "[celá zpráva]

Ministr potvrdil tři mrtvé 

„Je to děsivá povodeň, mluví se o tisícileté vodě. Je zázrak, že je tak málo obětí,“ prohlásil v sobotu večer na tiskové konferenci ministr vnitra Radek John (VV) s tím, že zatím byly oficiálně potvrzení tři mrtí a pět pohřešovaných

Podle něj povodně postihly takřka všechny obce Libereckého kraje, povodňová vlna se prý nyní valí na východ kraje směrem na Českolipsko a Semilsko. John důrazně vyzval, aby lidé poslechli záchranáře a na jejich urgence opustili své domy a nechali je otevřené. Hasiči podle něj museli být dosud při evakuacích velmi důrazní.

Ministr vnitra Radek John (VV) také vyzval obyvatele Libereckého kraje, aby se nebránili evakuaci. Podle něj to způsobilo velké problémy. Ujistil také, že není třeba se obávat rabování, do kraje míří speciální pořádková jednotka, stovky policistů a navíc resort nasadí do terénu i vrtulníky s termovizí.

Liberečtí záchranáři uvedli, že, že na Frýdlantsku evakuovali asi 100 osob a v Hrádku nad Nisou 300 osob, z nichž jich asi 20 zachraňoval vrtulník. Tři osoby byly zraněny, mezi nimi i jeden dobrovolný hasič. V Heřmanicích se hasičům podařilo evakuovat ze zaplavených domů asi 20 osob.

U Cvikova hrozí protržení hráze

Na území okresu Česká Lípa hasiči již od čtyř hodin odpoledne evakuují obyvatele Kunratic u Cvikova, jelikož hrozí protržení hráze dvou rybníků nad obcí. Několik obyvatel, kteří neuposlechli prvních výzev k evakuaci, museli po značném zvýšení hladiny složitě zachraňovat dobrovolní hasiči z Nového Boru pomocí lan. S evakuovanými se mnohdy brodili v silném proudu i po prsa ve vodě.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Záplavy v Kunraticích na Liberecku.

„Kdyby odešli rovnou, nemuseli bychom takto riskovat,“ řekl jeden ze zasahujících hasičů s tím, že do půlnoci by mělo vody ještě přibývat. Zcela odříznutá od světa je sousední obec Lindava. „Situace je vážná také v okolí Mařenic a Mařeniček, kde jsou cesty zaplavené a není možné poskytnout obyvatelům okamžitou pomoc běžnou technikou,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

Hasiči evakuují také obyvatele Lindavy, Kněžic, Markvartic a Jablonného v Podještědí na Českolipsku, kvůli nebezpečí protržení hrází rybníků.

Zaplavený je Cvikov a opustit domovy budou zřejmě muset i lidé v nedalekých Zákupech, kde je na Svitávce stav ohrožení a město zaplavila voda. Situace je o to horší, že v celém kraji déšť neustává, i když se zmírnil.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Evakuace v Kunraticích na Liberecku

Na Děčínsku je zaplaveno 500 domů a mnoho vesnic je zcela odříznutých. Zaplavené jsou části Děčína, Varnsdorfu, Rumburka, České Kamenice a minimálně deset vesnic, zejména na řece Kamenici.

Propadají se vozovky 

Záplavy také poškodily silnice. Na hlavním tahu mezi dálnicí D8 a Teplicemi, v obci Bořislav, je podmáčený levý jízdní pruh silnice E55 v zatáčce nad koupalištěm. Pro kamióny je úsek úplně uzavřený, doprava je v Lovosicích odkláněná na silnici I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem.

Pomoc v oblastech postižených povodněmi

  • Jak přispět lidem postiženým živlem

Humanitární organizace ADRA – peněžitě na účet 40284028/0300 (variabilní symbol 391), dárcovskou SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, dobrovolníci se mohou hlásit na dobrovolnici@adra.cz.

Diakonie ČCE – finančně na konto 27196349/0800 (variabilní symbol 2010) nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS POMOC POVODNE na číslo 87777.

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE

Společnost Člověk v tísni – peněžitě na účet 72027202/0300 či zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777.

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010

Charita ČR – finančně na konto 5015003434/5500 (variabilní symbol 444) nebo dárcovskou SMS ve tvaru DMS POVODNE2010 na číslo 87777.

ADRA, Člověk v tísni či Český červený kříž v Liberci (Palachova 504/7) také přijímají dezinfekční prostředky, lopaty, kolečka a další nářadí na vyklízení domů a odstraňování povodňových škod.

  • Jak žádat o pomoc

Lidé zasažení povodněmi mohou své obecní úřady na základě zákona o hmotné nouzi požádat o poskytnutí okamžité mimořádné pomoci, která může být v hodnotě až patnáctinásobku životního minima. U jednotlivce by tedy šlo o částku až 46 890 korun. Výše této dávky se stanovuje s přihlédnutím k majetkovým poměrům a příjmové situaci osoby nebo společně posuzovaných osob.

Úřady mohou poskytnout mimořádnou pomoc i člověku, jenž nemá vzhledem k příjmům a majetku dostatek peněz na úhradu nezbytných základních předmětů, státní pomoc může být použita i na úhradu přechodného ubytování.

Lidé postižení povodněmi musí o pomoc požádat prostřednictvím formuláře na obecních úřadech, dokument lze také stáhnout z portálu ministerstva práce a sociálních věcí na adrese http://portal.mpsv.cz/forms.

Více informací na stránkách ministerstva www.mpsv.cz.

V Prackovicích nad Labem je zatopený podjezd viaduktu u odbočky na silnici I/30. Problémy déšť způsobil i na druhém břehu Labe. Na silnici číslo 261 mezi Litoměřicemi a Ústím na Labem v obci Řepnice se propadla část vozovky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám