Hlavní obsah

Hasiči a policie řeší očkování s právníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože vyhláška o povinném očkování pro vybrané profese má vyjít ve Sbírce zákonů do konce týdne, bezpečnostní sbory a odborové svazy stále nevědí, jak se nařízení bude vymáhat. Odbory situaci řeší s právníky.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V současné době není známa finální podoba zavedení tzv. povinného očkování proti onemocnění covid-19, nelze tedy předjímat z pohledu zaměstnavatele, jaké důsledky by případné odmítnutí vakcinace mělo,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Rudolf Kramář.

Rakušan: Všichni uniformovaní mají být naočkovaní

Domácí

Dodal, že první návrh vyhlášky již jejich útvar viděl a připomínkoval některé časti, třeba špatnou terminologii.

S některými částmi vyhlášky má problém i Odborový svaz hasičů (OSH). „Čekám na rozbor našich právníků, protože mám informace, že návrh novely v některých paragrafech je v rozporu se zákonem o ochraně veřejného zdraví,“ řekl Jiří Jílek, předseda OSH. Nepopřel, že by vyhlášku mohl svaz napadnout, bude prý postupovat podle doporučení právníků.

Polsko od března zavede povinné očkování tří skupin obyvatelstva

Evropa

Postih? Spíše odchody

Jílek zdůraznil, že podporuje očkování, zachoval by ale dobrovolnost. Stejně se vyjádřil i předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič, i on zatím viděl jen prvotní návrh novely.

„Zatím nemáme co napadnout. Nevíme, jak bude vyhláška aplikovaná a vymáhaná,“ řekl Machovič. Sankce za neuposlechnutí vyhlášky má být 10 tisíc korun. Machovič podotkl, že i ohledně této pokuty nejsou jasné informace. „Nikdo neřekl, zda bude neočkovaný opakovaně sankciován každý den či měsíc. U příslušníků by ale spíše přicházelo v úvahu ukončení služebního poměru,“ dodal.

New York zavádí povinné očkování pro všechny pracující

Koronavirus

Podobný osud by mohl potkat i neočkované dobrovolné hasiče v jednotkách, na které se povinnost očkování podle vyhlášky také vztahuje.

„Jediný možný postih pro dobrovolníky je vyřazení z útvaru či prozatímní zákaz výjezdů, protože nejsou zaměstnaní,“ řekla náměstkyně Městského sdružení hasičů hlavního města Prahy Martina Hartmanová.

Překvapení strážníci

S povinným očkováním ale souhlasí. „Vakcinace je potřeba, aby se zabránilo šíření onemocnění a ohrožení výjezdů, protože dobrovolní hasiči zasahují spolu s těmi profesionálními,“ řekla Hartmanová. Dodala, že ale zatím vyhlášku více neřeší, jelikož není jisté, zda vůbec bude platit.

V novele je nyní zahrnuta i městská policie. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) by nedávalo smysl, kdyby povinnost neplatila i pro strážníky, když se vztahuje na policisty.

„Toto rozhodnutí bylo částečně překvapivé. Ve chvílích, kdy se například nastavují benefity pro záchranné složky, jako odměny za nasazení v pandemii, městské policie zůstávají v ústraní těchto úvah a přinejmenším se na ně nepamatuje v prvním sledu,“ konstatoval Jakub Ghanem, mluvčí brněnské městské policie.

Horecký: Domovy seniorů jsou skoro bez nákazy. Díky očkování

Koronavirus

Ghanem podotkl, že zahrnutí strážníků je na druhou stranu logické vzhledem k tomu, že hlídky každodenně kontrolují dodržování opatření, a jsou tedy v bezprostředním kontaktu s rizikovými skupinami. S tím souhlasí i mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů.

Spolu s mluvčí Městské policie hlavního města Prahy Irenou Seifertovou se shodují, že jejich útvary nebyly zapojeny do debat o vyhlášce. „Nyní se ale objevují informace o možnosti novelizace vyhlášky novou vládou a napadení u soudu. Je otázka, jak to vlastně dopadne,“ podotkla Seifertová.

Jak je to s povinným očkováním ve světě

Koronavirus

Předseda OSH Jílek doufá, že při případné novelizaci dostanou odborové svazy prostor pro diskusi. „Toto nařízení vzniklo narychlo bez konzultací s námi a dalšími složkami na základě doporučení odborníků. Zda se noví ministři zachovají fér a vyhlášku budou měnit, dají nám prostor se k ní vyjádřit,“ podotkl Jílek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám