Hlavní obsah

Hašek chtěl schůzkou v Lánech ukázat prezidentovi, že má svůj tým, tvrdí Chovanec

– Praha • Aktualizováno
Novinky, val

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec, který se zúčastnil utajované schůzky členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, se domnívá, že setkání inicioval první místopředseda strany Michal Hašek. A to prý proto, že chtěl prezidentovi ukázat, že má za sebou dostatečně silný tým lidí. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD a nově zvolený poslanec Milan Chovanec v České televizi

Článek

Chovanec označil schůzku za „propagandistickou“, jejím cílem bylo to, aby „Michal Hašek ukázal, že má nějaký tým lidí“. Zdůraznil navíc, že se až v Lánech dozvěděl, že iniciátorem schůzky nebyl prezident Miloš Zeman. „Až na schůzce se dozvím, že mě pan prezident nepozval. To je ta propagandistická část,“ postěžoval si Chovanec.

Ten podle svých slov nabyl dojmu, že setkání neinicioval Zeman, až v Lánech, kdy je prezident u stolu vyzval slovy: „Vy jste tu schůzku iniciovali, tak si pojďte povídat.“ Podotknul přitom, že minimálně jeho samotného do Lán pozval Michal Hašek prostřednictvím sms zprávy. To samé řekl i další účastník jednání, Zdeněk Škromach.

Kdo se bojí, nejede

Chovanec, který jako první potvrdil, že se schůzka skutečně odehrála, také prohlásil, že od začátku své kolegy upozorňoval, že termín setkání večer po volbách není vhodný, a pokud vyjde najevo, může být dezinterpretován. „Jeden z kolegů říkal: ‚Kdo se bojí, nejede‘,“ dodal.

Upřesnil také, že prezident Miloš Zeman nežádal o to, aby schůzka zůstala utajená. Nežádal prý o to ani on sám, jak někteří členové vedení strany tvrdili. Setkání prý trvalo asi 50 minut. „Diskutovali jsme opravdu pouze politická témata,“ řekl.

Sám se prý ještě před schůzkou ptal, kolik lidí se jí zúčastní. Bylo mu ale jen sděleno, že „několik“. Na předsedu strany Bohuslava Sobotku, který pozván nebyl, se prý neptal.

Upřednostní Sněmovnu

Chovanec, který je zároveň hejtmanem Plzeňského kraje, uvedl, že před stávajícím postem zřejmě upřednostní poslanecký mandát. „V této době to spíše vypadá, že složím funkci hejtmana,“ řekl. Konečné rozhodnutí ale podle něj padne až 9. prosince. „Kandidoval jsem do Poslanecké sněmovny, tudíž jsem ochotný složit funkci hejtmana,“ zopakoval.

Dodal také, že kvůli své účasti na schůzce v Lánech už v úterý nabídl šéfovi strany svou rezignaci na post místopředsedy ČSSD, Sobotka ji ale odmítl. Nabídka podle Chovance ale nadále platí, a pokud by ho Sobotka vyzval k odstoupení, učiní tak.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám