Hlavní obsah

Hašek chce omluvu po Hollanovi za slova o poslání lidí do plynu

– Brno

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) požaduje omluvu po náměstkovi brněnského primátora Matějovi Hollanovi (Žít Brno) za jeho slova na internetu. Hollan ve svém internetovém deníčku napsal, „že v Brně bývalo dříve vícero národností, které jsme si dílem zplynovali, dílem vyhnali.”

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek

Článek

Podle Haška Češi nikoho do plynu neposlali, a proto považuje Hollanova slova za skandální. Hollan sdělil, že nehodlá s Haškem polemizovat a ať si hejtman říká, co chce.

Hollan na internetu napsal, že měl ve středu možnost zahájit v Bruselu výstavu o vile Tugendhat. "Architektuře nerozumím, proto jsem zazpíval svoji obligátní písničku o dědovi, který měl se svou rodinou coby hrdina východní fronty dostat Tugendhatku k obývání, o tom, že v Brně bývalo dříve vícero národností, které jsme si dílem zplynovali, dílem vyhnali, a město tím trpí dodnes. Však jsme se proto tento rok jako Brno poprvé oficiálně omluvili neprávem vyhnaným německým obyvatelům po druhé světové válce," uvedl.

A právě slova o zplynování Hašek kritizuje. "Důrazně upozorňuji, že my Češi jsme si opravdu v minulosti nikoho nezplynovali. Za svoje skandální slova by se měl náměstek brněnského primátora omluvit," uvedl Hašek.

Hollan: Hejtman popírá kolaborantství Čechů

Hollan se omluvit nehodlá. "S panem hejtmanem nehodlám polemizovat od jeho nenávistného postoje proti Pouti smíření. Ať si říká, co chce, a popírá jak poválečné vyhnání Němců, tak kolaboranství části Čechů, kteří aktivně participovali na likvidaci židovského či romského obyvatelstva, což připomíná dodnes stojící prasečák v Letech jako symbol ostentativní neochoty uznat náš díl viny na válečných hrůzách. Podle něj jsme svatý národ bez chyb," řekl Hollan.

Oba politici zastávali už v minulosti rozdílné názory na omluvu Brna Němcům za jejich odsun po druhé světové válce. Zatímco Hollan to považoval za dobré gesto, Hašek tvrdil, že by se měli Němci omlouvat Čechům.

Oba mají také rozdílný názor na současnou přílivovou vlnu migrantů. Zatímco Hollan by migranty přijímal a považuje je za chudáky prchající před válkou, Hašek chce pomoct zbídačeným rodinám s dětmi, ale nesouhlasí s kvótami na přerozdělování uprchlíků. Upozorňuje, že ne všichni běženci utíkají před válkou, ale mohou být i ekonomickými migranty, kteří jdou do Evropy kvůli lákavému sociálnímu systému.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám