Hlavní obsah

Happeningy za legalizaci marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, PLZEŇ, TŘEBÍČ

V Praze, Plzni, Brně a Třebíči se konaly happeningy za legalizaci marihuany. V hlavním městě na Letné se ho účastnilo na tisíc lidí, v západočeské metropoli podepsalo pět set lidí petici proti kriminalizaci marihuany. Akce byly součástí celosvětového kulturněspolečenského happeningu Million Marijuana March, který probíhal ve sto padesáti městech světa.

Foto: Petr Krupička

Tanečnice ostravkého Akcentu vybojovaly s malou skupinou s názvem Hnízdo titul mistryň Evropy 2011 v show dance.

Článek

Během sobotního odpoledne se počet účastníků pražského happeningu za legalizaci marihuany zněkolikanásobil. Na pražské Letenské pláni se během odpoledne sešla podle policejních odhadů zhruba tisícovka účastníků. Pořadatelé uváděli počet až o polovinu vyšší. Na pódiu se střídaly punkové kapely, v přestávkách vystupovali řečníci. Pro legalizaci marihuany se vyslovili mimo jiné Ivan Douda z Nadace Drop In či publicista Jiří X. Doležal. Akci neprovázely žádné konflikty, na pořádek dohlíželi policisté.

Smyslem akce bylo poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. "Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 procent osmnáctiletých," řekl hlavní organizátor David Čermák. Příznivci legalizace upozorňují na to, že z konopí lze vyrábět tkaniny i kosmetiku a že působí příznivě například při léčbě Parkinsonovy nemoci. Připomínají také, že v roce 1941 zakladatel amerického automobilového průmyslu Henry Ford představil prototyp auta, jež mělo karosérii z konopí a motor pohánělo konopné palivo.

V Plzni petice

Téměř 500 lidí všech věkových skupin v Plzni podepsalo petici proti kriminalizaci marihuany. Petiční archy zašlou organizátoři prezidentu republiky. Akce si klade za cíl osvobodit všechny lidi vězněné kvůli konopí. "V naší zemi jde zejména o požadavek legislativního rozdělení drog. Pěstitelé marihuany, včetně samopěstitelů, jsou posuzováni podle stejného zákona jako dealeři tvrdých drog," uvedl ´konopný ombudsman´ Marek Jehlička.

Mluvčí pořadatelského občanského sdružení DOPE Jiří Kassl, řekl: "Marihuana je alternativou k alkoholu nebo cigaretám, které jsou legální."  Podle něj výzkumy prokazují, že nikotin způsobuje vyšší závislost než marihuana a má také negativnější účinky na organismus.

V Třebíči se akce účastnilo pár desítek lidí

Podobné akce se konaly i v Třebíči, Brně a Plzni. V Třebíči se jí účastnilo jen několik desítek lidí. Podle Zdeňka Pruknera, který akci svolal, má smysl především v malých městech, jako je právě čtyřicetitisícová Třebíč, kde se všichni znají. Lépe se tak může ukázat, že marihuanu podporují i slušní lidé.

"Sám jsem donedávna dělal skautského vedoucího a myslím si, že zdaleka nejsem vagabund a feťák. Jsem živnostník a kouřením marihuany nedělám nic špatného," řekl Prukner, který údajně takových lidí zná spoustu.

Odpůrci marihuany.

Britští vědci jsou přesvědčeni o tom, že lidskému zdraví škodí více, než se dosud předpokládalo. V nejnovějším vydání časopisu British Medical Journal uvedli, že její pravidelné užívání zvyšuje riziko některých duševních poruch nebo rakovinových onemocnění. Kouření marihuany vyvolává podle některých výzkumů rakovinu stejně jako kouření cigaret.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám