Hlavní obsah

Hampla chtěli Starostové za primátora, nakonec míří do Senátu za lidovce a zelené

– Praha
Novinky, Václav Lang

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl bude v podzimních senátních volbách kandidovat v prestižním okrsku 27, který zahrnuje Prahu 1 a část Prahy 7 a 6. Kandiduje jako nezávislý s podporou lidovců a zelených. A to přesto, že jej lanařili Starostové a nezávislí jako možného adepta na pražského primátora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Hampl

Článek

Hampl na tiskové konferenci, kterou pojal zároveň jako start kampaně, prohlásil, že jej s kandidaturou oslovily některé strany už před minulými senátními volbami, kdy byl ale stále rektorem univerzity a z časových důvodů odmítl.

Letos se ho prý pro změnu snažili zlanařit Starostové, aby se stal jejich lídrem pro komunální volby v Praze a potažmo adeptem na příštího pražského primátora. „To jsem nepovažoval za něco, na co bych si troufl, nebo co by mi sedělo,“ přiznal ve čtvrtek dvaapadesátiletý profesor biologie, který od roku 2006 až do letošního ledna vedl Karlovu univerzitu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kývl až na nabídku lidovců, kteří si později vyjednali ještě spolupráci se zelenými. Hampl se tak bude s podporou těchto dvou stran ucházet na podzim o senátní křeslo. V něm by podle svých slov rád zužitkoval především zkušenosti z funkce rektora. „Osm let vedení univerzity je úžasná životní zkušenost,“ poznamenal.

Důraz na vzdělání a vědu také vetkl do svého programu. V něm se chce zaměřit také na téma rodiny a důstojného stáří. „Populace starších lidí se rozrůstá a společnost s tím neumí naložit,“ uvedl.

Přibudou další společní kandidáti

Podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška je potřeba, aby do politiky vstupovali lidé, jako je právě Hampl. „Jsou erudovaní, znají problematiku a nebojí se,“ řekl na tiskové konferenci.

Předseda zelených Ondřej Liška zase připomněl, že nejvíce voličů jeho strany se nachází právě v těch částech, kde bude Hampl kandidovat. Existuje proto podle něj silná pravděpodobnost, že Hampl uspěje.

Zástupci obou stran pak uvedli, že společných kandidátů s podporou lidovců i zelených bude více. „Je třeba netříštit síly, ale naopak být otevření i podpoře jiných subjektů,“ zdůvodnil to Liška.

Reklama

Výběr článků

Načítám