Hlavní obsah

Hamáček navrhne Babišovi, ať odejde z vlády

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na úterní schůzce s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) zvedne otázku jeho odchodu z vlády. ČSSD by takový krok umožnil vstup do koalice s hnutím ANO. Jednání proběhne také mezi ČSSD a KSČM, která vzkázala, že chce mluvit do personálního obsazení kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Hamáček po zvolení předsedou strany při rozhovoru pro deník Právo

Článek

„Přijdeme s postojem odborných týmů k věcem, na kterých nebyla dohoda, a s prioritami, které chceme prosadit. Současně přijdeme i s personálními otázkami,“ řekl Právu Hamáček.

Na otázku, zda bude s Babišem řešit jeho setrvání ve vládě, které únorový sjezd ČSSD vzhledem k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo označil za „zásadní problém“, předseda ČSSD Právu řekl: „Určitě, stoprocentně.“

Hnutí ANO však už dříve jasně řeklo, že jediným jeho kandidátem na premiéra je Babiš.

Debata o ministrech

Debatovat by oba politici měli také o resortech. ČSSD si jich nárokuje pět.

Jména Hamáček řešit ještě nechce. V potaz bude muset vzít zřejmě i názor komunistů, se kterými se sejde vyjednávací tým ČSSD dopoledne.

KSČM avizovala, že bude menšinovou vládu ANO a ČSSD tolerovat, klade si však vlastní podmínky. „Chceme, aby jasně řekli, koho chce soc. dem. nominovat. Protože důvěryhodnost osob se liší. U některých osob máme důvěru, že budou realizovat program, a u některých ji nemáme,“ řekl v pátek Právu předseda komunistů Vojtěch Filip.

Problém má i s ministry za ANO, vyměnit by chtěl nechat čtyři. Dva z nich jmenoval v Týdnu: „Už jsem veřejně sdělil, co vyčítám ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi a co mně v jeho případě vadí. Stejně jako v případě dopravy nebo průmyslu, kde mě pan ministr Tomáš Hüner kvůli lithiu skutečně rozlítil.“

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš uvedl, že by v případě dohody nemusela KSČM vládu pouze tolerovat, ale třeba jí i aktivně vyjádřit důvěru.

„Sobotní ústřední výbor schválil dosavadní postup a nám uložil vést jednání k závěru – ukončit nestabilitu dohodou o vzniku vlády. Jestli aktivně, se neřešilo, ale zda jen snížením kvóra, je v tuto chvíli podružné,“ napsal Právu.

ANO: Na zvyšování daní zapomeňte

Babiš v neděli na Facebooku naznačil, že ani ze strany hnutí ANO není náruč pro ČSSD bezpodmínečně otevřená.

„Čau, lidi, napsalo mi spousta z vás, že si mám dát fakt bacha na ČSSD. Že nás v minulosti strašně podrazili. Oni ale o sobě říkají, že jsou ,ta nová ČSSD‘. Tak uvidíme. Ať to dopadne, jak chce, určitě můžou zapomenout na nějaké zvyšování daní. A samozřejmě nedovolíme, aby pokračovalo netransparentní hospodaření některých státních firem, institucí nebo nemocnic,“ napsal Babiš.

ČSSD chce zavést sektorovou daň a progresivní zdanění, ANO se zvyšování daní brání. Spory trvají kvůli parametrům pro proplácení prvních tří dnů nemoci.

Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO) navrhla, aby zaměstnanci dostali 30 procent platu, což je ale podle ČSSD málo. „To musí být 60 nebo 70 procent platu, jinak to nemá žádný smysl. Musíme na tom trvat,“ řekla Právu poslankyně Alena Gajdůšková.

„Problém je u nízkopříjmových a středněpříjmových skupin občanů. V okamžiku, kdy člověk přijde o významnou část platu, tak nemoc nějaké náklady nese, i když máme bezplatné zdravotnictví. Platíme si přece zdravotní pojištění proto, aby nás nemoc neuvrhla do chudoby nebo do finančních problémů,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám