Hlavní obsah

Hamáček měl v Moskvě plánovat výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik a summit

• Aktualizováno

Cesta do Moskvy, kterou plánoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), neměla být kamufláží před oznámením okolností vrbětického útoku, nýbrž snahou vyměnit mezinárodní skandál za dodávky vakcíny Sputnik a konání rusko-amerického politického summitu v Praze. V úterý to s odkazem na několik zdrojů napsaly Seznam Zprávy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničních věcí a vnitra Jan Hamáček na sobotní tiskové konferenci.

Článek

Své plány podle těchto zdrojů sdělil Hamáček, který tehdy fungoval také jako ministr zahraničí, účastníkům schůzky 15. dubna v kanceláři ministerstva vnitra, napsal server Seznam Zprávy. Těžištěm těchto plánů měla být nabídka dohody Rusku, v jejímž rámci měla být kauza vrbětického výbuchu v Česku odložena, Rusko výměnou za to mělo dodat milion dávek vakcíny Sputnik V a ruský prezident Vladimir Putin se měl v Praze sejít s americkým protějškem Joem Bidenem.

Schůzky se účastnili velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka, ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl, ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun, policejní ředitel Jan Švejdar a později i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Chyběl však zástupce Bezpečnostní informační služby (BIS).

Zemana mohl v kauze Vrbětice ovlivnit Klaus, odtušil Hamáček

Domácí

Sám Hamáček obsah jednání na schůzce odmítá. „To je úplný nesmysl, to nevím, kdo vám to řekl,“ sdělil serveru.

„Možná se ukazuje, že to nebyl nejlepší nápad,“ uvedl Hamáček k cestě v rozhovoru pro DVTV. „Nic lepšího nás tehdy s panem velvyslancem Pivoňkovu nenapadlo,“ dodal.

Benešová: Verzí ve Vrběticích je dokonce ještě víc

Domácí

Hamáček s premiérem Andrejem Babišem (ANO) 17. dubna oznámili, že existuje důvodné podezření, že do výbuchu munice ve skladu ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni agenti ruské tajné služby GRU. Česko a Rusko si poté navzájem vypověděly desítky diplomatů a Česko vyřadilo ruskou společnost Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Výběr článků

Načítám