Hlavní obsah

Hádky poslanců opět brzdily práci Sněmovny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Občanští demokraté se zřejmě rozhodli přitvrdit při naplňování své opoziční role v duchu hesla, které někteří její členové stále častěji pronášejí v kuloárech: "Naším cílem je škodit". V pátek totiž Sněmovna zažila to, co se zde od dob republikánských půtek nestalo - jedna z politických stran se uchýlila k obstrukci a její poslanci demonstrativně opustili jednání.

Článek

Na protest proti tomu, že jejich kolega nedostal prostor k interpelaci na ministra kultury Pavla Dostála, opustili své lavice poslanci ODS. Vrátili se do nich až za tři hodiny, po jednání politického grémia. To, ve snaze vyřešit narůstající spory, ochromující po celé tři týdny  jednání Sněmovny, svolal její předseda Lubomír Zaorálek.

Hádky mezi koalicí a opozicí postupně gradovaly. Hned na začátku únorové schůze se ODS domáhala vládní zprávy na téma nezaměstnanosti či o obsazování vysokých postů v EU našimi zástupci, v ostré spory vyústilo jednání o česko-slovenské hraniční smlouvě, o dani z přidané hodnoty, o nájemném. Hladinu vášní zvedla i blamáž se jmenováním a odstoupením Miloše Kužvarta a korunu všemu nasadila aféra hlasovacího podvodu s kartou nepřítomného indisponovaného Petra Kotta.

Nervózní jednání dostalo třešničku na dort v pátek: Nejprve místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) oznámil, že ačkoli jsou se stranickým kolegou Janem Vidímem jedním z podepsaných předkladatelů novely jednacího řádu Sněmovny, tak vlastně s návrhem nesouhlasí. A omluvil se za to, že si to uvědomili až tři čtvrtě roku poté, co začal Parlament zákon projednávat. ¨

Protože se mu v něm nelíbilo jenom vyhrazení určitých stálých dnů pro hlasování Sněmovny, což má pomoci především členům vlády, zablokoval tak pro nejbližší týdny i schválení možných platů europoslanců.

Interpelace k erotické diskotéce

Hned další hádka, kterou v pátek vyprovokovali poslanci ODS o Plachého interpelaci, odhalila, že je třeba pravidla pro jednání Sněmovny opravit tak, aby nepřipouštěl různé výklady. V následné diskusi se opozice s koalicí navzájem obviňovaly, kdo vlastně je brzdou sněmovního jednání, kdo více účelově ohýbá jednací řád a u koho to vzbuzuje více emocí.

Zatímco Petr Pleva (ODS) přirovnal Sněmovnu ke kocourkovské radnici, Zaorálek opatrně vyjádřil totéž: "Na zákonodárný sbor, který se neustále zabývá sám sebou není pěkný pohled". Když tato slova pronášeli, netušili ještě, že interpelace, kvůli které ODS trucovala a ukončila tak málem schůzi Sněmovny předčasně, se týkala erotické diskotéky, která se měla konat týden před Velkým pátkem v kostele sv. Michala v Praze.

Skóre tří týdenního jednání rozhádané Sněmovny tak vypovídá za vše: Ze 178 schválených bodů zůstalo pro další dny 94, tedy více než polovina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám