Hlavní obsah

Gross: Klaus není nadstranický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se podle premiéra Stanislava Grosse chová jako čestný předseda nejsilnější opoziční strany a nedodržuje svůj slib, že bude nadstranický. Předseda vlády těmito slovy reagoval na Klausovy výroky v sobotním Právu, že kabinet není schopen řešit zásadní dlouhodobé problémy a posiluje moc státu nad člověkem.

Foto: Jan Řehounek

Nejšikovnější děti si mohou zkusit vlaky ovládat

Článek

"Může to být samozřejmě zklamání, že pan prezident závazek zůstat nadstranický nedodržel, ale je zapotřebí to vnímat jako realitu. Rozhodně to není zjevená pravda, jde prostě o postoj člověka, který má jasné úmysly na politické scéně," řekl Gross.

Premiérovi se nelíbí Klausova kritika nekoncepčnosti práce vlády. "Po třech nebo čtyřech měsících dělat takový závěr jako pan prezident je nepochybně něco, co může být těžko hodnoceno jako objektivní přístup," podotkl premiér.

Prezident v listu Právo dále uvedl, že řada ministrů není vidět a je pro občany nečitelná.

Absenci dlouhodobého komplexního přístupu lze z činnosti vlády podle Grosse vydedukovat pouze těžko. Připomněl, že kabinet v tuto chvíli prosazuje ve Sněmovně návrh státního rozpočtu na příští rok, který podle něj lepším způsobem naplňuje podmínky pro přístup Česka k evropské měně plánovaný na rok 2010. "Tedy abychom v roce 2008 splňovali kritéria," uvedl premiér.

"Pokud jde o kritiku důchodové reformy, tak s ní váhala a nepohnula žádná vláda včetně vlády Václava Klause. A již v té době o tom vedly velké debaty," řekl Gross. Dodal, že jeho kabinet se k předložení návrhu reformy zavázal a tento závazek hodlá splnit. "Považuji to za jednu z klíčových věcí pro dlouhodobou stabilitu České republiky jak z ekonomického hlediska, tak z hlediska sociální soudržnosti," uvedl premiér.

Po bezkonfliktním začátku existence Grossovy vlády panuje mezi premiérem a prezidentem v poslední době zjevné napětí - kvůli volbám, návrhu evropské ústavy nebo policejním odposlechům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám