Hlavní obsah

Generál Moravec se dočkal návratu do svobodné země

Ostatky generála Františka Moravce se vrátily do vlasti a už odpočívají na hřbitově v jeho rodné Čáslavi. Speciální urnu s popelem generála přivezla z Washingtonu, kde Moravec v roce 1966 zemřel a byl pochován, ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která byla v USA na pracovní návštěvě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vojáci na čáslavském letišti s Moravcovými vyznamenáními

Článek

Ze Spojených států vládním letounem přiletěla i část Moravcovy rodiny. Větší část generálových příbuzných pak čekala na svého předka v Čáslavi a účastnila se vložení urny na čestné místo místního kolumbária.

„Jeho dnešní návrat dokazuje, že měl pravdu, že přijde jako svobodný Američan do svobodného Československa,“ řekla po příletu na čáslavské letiště Moravcova vnučka Anita Moravec Gard.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pietní ceremoniál k převozu ostatků někdejšího velitele československé rozvědky Františka Moravce

„Kamkoli jsme do Spojených států přijeli, tam jeho jméno znali a jeho jméno rezonovalo a vážili si ho,“ řekla po návratu Černochová. Připomněla, že Moravec musel odejít z vlasti třikrát.

Poprvé, když bojoval v první světové válce, z níž se vrátil jako legionář. Poté jako šéf tajné vojenské služby odešel před druhou světovou válkou na poslední chvíli do britského exilu, odkud dál bojoval proti nacistům a podílel se na přípravě atentátu na Reinharda Heydricha. Potřetí a naposledy pak utekl před komunisty v roce 1948 do USA.

Historik: Rozhodnost generála Moravce nastartovala český odboj

Domácí

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyzdvihla, že Moravec během svého pohnutého života ukázal, že uměl překonat strach a správně jednat v kritických okamžicích. „Generál Moravec opakovaně prokázal, že umí jednat strachu navzdory a stal se skutečným hrdinou,“ řekla Pekarová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Urna s ostatky generála Františka Moravce

Starosta Čáslavi Vlastislav Málek připomněl, že Moravec rozhodoval o nasazení výsadkářů, kteří měli za úkol atentát na Heydricha, a musel prožívat těžké dilema.

„Musel si být vědom možných následků pro výsadkáře i pro civilní občany Československa. Učinit takové rozhodnutí muselo být těžké a vyrovnat se s odvetnými reakcemi okupantů muselo být nesmírně bolestivé,“ poznamenal Málek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po příletu speciálu

Reklama

Související témata:

Související články

V Čáslavi přistanou ostatky generála Moravce

Na letišti u Čáslavi na Kutnohorsku by v úterý ráno mělo dosednout letadlo s ostatky brigádního generála Františka Moravce. Přivézt je má ministryně obrany...

Výběr článků

Načítám