Hlavní obsah

V Čáslavi přistanou ostatky generála Moravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti u Čáslavi na Kutnohorsku by v úterý ráno mělo dosednout letadlo s ostatky brigádního generála Františka Moravce. Přivézt je má ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která je nyní na pracovní návštěvě v USA. Právě tam jeden z nejvýznamnějších českých legionářů, odbojářů a zpravodajců František Moravec v roce 1966 zemřel a byl pochován. Nyní se na žádost jeho rodiny ostatky vrací do vlasti.

Foto: Foto Vojenský historický ústav, Právo

František Moravec

Článek

„Jedná se o iniciativu Moravcovy rodiny, která se rozhodla splnit jeho přání být pochován v rodném městě. V tom jsme rodině vyhověli a dohodli jsme se, že ostatky uložíme v kolumbáriu na čáslavském hřbitově, kde vytvoříme důstojný prostor,“ řekl Právu starosta Čáslavi Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny).

Zemřel válečný veterán Tichomír Mirkovič

Domácí

Město obstarává náhrobní kámen, který bude umístěn u urny. V kameni bude podle informací radnice vepsané životní motto generála Moravce: „Nikdy nesmíme vzdát spravedlivý boj pouze proto, že se situace zdá beznadějná – žádná moc na světě nemůže navždy zotročit lidského ducha.“

Vyzvednutí ostatků ve Washingtonu zařídila generálova rodina, nejvíce se v celé záležitosti angažuje jeho vnučka Anita Moravec Gard. V úterý by měla také do Čáslavi přiletět spolu s ministryní Černochovou. Zhruba po 9. hodině by mělo letadlo dosednout, repatriační obřad se bude konat přímo na letišti. „V úterý 26. dubna 2022 od 9.15 hodin proběhne na 21. základně taktického letectva v Čáslavi smuteční akt repatriace ostatků brigádního generála Františka Moravce. Urna s ostatky generála Moravce bude přivezena 66 let po jeho smrti a bude uložena se všemi patřičnými poctami v kolumbáriu čáslavského hřbitova,“ potvrdil Marek Vala z tiskového odboru ministerstva obrany.

O psaní dějin. Jan Lukavec nad knihou Dobrodružství historické interpretace

SALON

Zatímco akt na letišti je jen pro zvané hosty, uložení ostatků v kolumbáriu už je veřejné. Podle odhadů by se mělo konat mezi 11. a 12. hodinou.

Na čáslavském hřbitově už jsou podle starosty Málka ostatky několika Moravcových příbuzných, většina jeho rodiny ale odešla do USA. Rodinnou hrobku nebo společný hrob tak v Čáslavi rodina nemá.

František Moravec se narodil v Čáslavi 23. července 1895, po maturitě začal studovat na Karlově univerzitě, ale v roce 1915 musel narukovat k armádě. Absolvoval důstojnickou školu a po prvních bojích na frontě vstoupil do legií.

Historik: V březnu 1939 jsme neměli šanci. Ukrajina ji má

Válka na Ukrajině

Po válce se rozhodl pokračovat v armádní kariéře. Věnoval se zpravodajské službě a v polovině března 1939 emigroval do Anglie. Po válce se vrátil do Československa, ale po únorovém komunistickém převratu znovu emigroval na západ. Počátkem 60. let se natrvalo přestěhoval do USA, kde v roce 1966 ve Washingtonu zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám