Hlavní obsah

Gazdík: Kvůli provizoriu zmrazíme platy učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastupující vláda koalic Spolu a PirSTAN chce předělat rozpočet na příští rok. Zřejmě to nestihne ještě letos, a proto státní úřady pojedou na začátku roku 2022 v rozpočtovém provizoriu. Budoucí ministr školství Petr Gazdík (STAN) v České televizi o víkendu řekl, že po dobu provizoria neporostou platy učitelů a dalších státních zaměstnanců.

Foto: David Taneček, ČTK

Pandemie zatím školy nezavřela, od ledna ale bude pro učitele problém s platy.

Článek

„V prvních třech měsících budou výdaje patrně ve výši jedné dvanáctiny předchozího roku. Tím pádem nebude na navýšení platů v prvních třech měsících. O to víc bych chtěl apelovat na pana prezidenta, že čím dříve bude vláda sestavena a funkční, tím lépe to bude pro tento stát jak z hlediska rozpočtu, tak i covidové a energetické krize,“ řekl Gazdík.

Na navýšení platů v prvních třech měsících nebude
Petr Gazdík

Byli to přitom STAN, kteří spolu s piráty ve Sněmovně neúspěšně předkládali návrh, aby platy učitelů od roku 2023 dosahovaly 130 procent průměrné mzdy. Podle dosluhujícího ministra školství Roberta Plagy (za ANO), který by měl v resortu zůstat jako náměstek, je neschválený rozpočet nepříjemná komplikace.

Maláčová: Ať nová vláda nastoupí co nejdřív

Domácí

„Ministerstvo školství by totiž v situaci rozpočtového provizoria nemohlo vysokým školám uvolnit vyjednané navýšení o 1,2 miliardy, ani by nemohlo navýšit objem prostředků pro regionální školství o v rozpočtu 2022 plánovaná 3,5 procenta,“ sdělil Právu Plaga.

Podle končící ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) však nemusí jít jen o dočasnou komplikaci a zvýšené platy jsou ohroženy po celý následující rok.

Stanjura: Nová vláda plošné zvýšení platů zruší

Domácí

„Vzhledem k tomu, že horizontem hospodaření při provizoriu je jeden měsíc a platy se upravují vždy na celý rok, je zvýšení tabulek na ostatní měsíce fakticky rozpočtově nezajištěno,“ řekla Právu Schillerová.

Budou ředitelé sahat do odměn?

„Je to však pouze jeden z problémů rozpočtového provizoria, pro které v současné situaci opravdu nemám ospravedlnění,“ dodala.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová Právu řekla, že situace vypadá, že se budou muset se zmrazením platů smířit. „Provizorium není nic dobrého. Fakticky to v první třetině roku bude znamenat zmrazení platů. Což není dobrým začátkem,“ řekla Právu Seidlová.

Koalice Zemanovi neustoupí

Domácí

Připomněla, že vláda svým nařízením zvýšila od ledna 2022 tarifní složku platu. Proto budou muset ředitelé škol v případě provizoria tarify navýšit z nenárokových složek platu.

Vláda před 14 dny rozhodla, že platy většiny zaměstnanců ve veřejném sektoru vzrostou od 1. ledna 2022 o 1400 korun. Zvýšení se týká i vojáků, policistů a dalších příslušníků ozbrojených sborů. Platové tarify zaměstnanců se zvýší plošně o tisíc korun, o dalších 400 korun bude zvýšena nenároková složka platu.

Výjimku z plošného navýšení budou mít učitelé, kteří mají dostat tři procenta navíc, a částečně zdravotníci, kteří by si mohli přilepšit až o šest procent. Kandidát na ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) však prohlásil, že s plošným navyšováním platů nepočítá. Namísto toho chce přidávat jen některým pracovníkům, aby je motivoval k výkonu.

Ostatní vysokoškoláci berou v průměru více
Průměrný plat ve státní správě za letošní 1. pololetí činil 43 232 korun.
Učitelé v porovnání s průměrnou mzdou všech zaměstnanců pobírali více, avšak v porovnání se zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním zhruba jen tři čtvrtiny průměru.
Na průměr nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců.
Učitelé na středních školách a druhých stupních pobírali v prvním pololetí v průměru 44 469 korun, medián byl 43 879 Kč.
Na prvním stupni se průměrné výdělky v pololetí pohybovaly ve výši 44 036 korun.
Nejnižší jsou platy v mateřských školách, za loňský rok činily v průměru 36,5 tisíce korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám