Hlavní obsah

Gazdík chce na růst platů nepedagogů 1,75 miliardy korun

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) by mělo jít na navýšení platů nepedagogických pracovníků od září 1,75 miliardy korun. S požadavkem chce jít na vládu. V neděli to řekl v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

„Nepedagogičtí pracovníci potřebují zvýšit platy, a to podporuji. Budu se snažit to ve vládě vyjednat, protože zvláště s trojí valorizací důchodů se může stát, že plat leckteré kuchařky, uklízečky či školníka v čistém by se mohl dostat pod průměrný důchod, s čímž se jako ministr školství nemohu smířit,“ uvedl Gazdík.

Připomněl, že dal již příslib také odborům, a upřesnil, kolik bude na tyto účely požadovat. „Bavíme se o navýšení od září, to jest na třetinu roku. V tom případě by 1,75 miliardy pro nepedagogické pracovníky mělo stačit,“ dodal ministr.

Vyhlášení stávkové pohotovosti? Zbytečné politické gesto, tvrdí Gazdík

Věda a školy

Pedagogové až v roce 2023

Pokud jde o navýšení platů pedagogů, mělo by se podle Gazdíka zopakovat na začátku roku 2023.

Gazdík to řekl v souvislosti s rozhodnutím odborů o vyhlášení stávkové pohotovosti, které proběhlo tento týden. Jako první ji vyhlásily úřednické odbory, po nich školští odboráři. Ti podle svého předsedy Františka Dobšíka požadují navýšení platů nepedagogických pracovníků od července minimálně o deset procent a kompenzaci inflace pro zaměstnance škol.

Učitelům se od letošního ledna zvedl základ platu neboli tarif o dvě procenta, výdělek nepedagogů ve školách se zmrazil.

Reklama

Výběr článků

Načítám