Hlavní obsah

Gajdůšková přitvrdila, hrozí církvím zdaněním náhrad

Aktualizováno

Vedoucí vyjednávacího týmu ČSSD a hnutí ANO a senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD) pohrozila církvím, že jim stát zdaní náhrady za církevní restituce, pokud se nebudou chtít s týmem dohodnout na jejich změnách. Koaliční lidovci slova senátorky neberou vážně a předpokládají, že nejde o postoj ČSSD. Obě strany v úterý večer jednaly, k ničemu ale nedošly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD)

Článek

Gajdůšková přiznala, že stát by jen těžko měnil zákon o majetkovém vyrovnání, protože by to s sebou neslo riziko sporů s církvemi. Uzavřely totiž už se státem restituční smlouvy, které nelze bez jejich souhlasu jen tak změnit. Daň z náhrad se ale dá zavést bez ohledu na postoj církví.

"Tato cesta samozřejmě je. V Poslanecké sněmovně ty debaty jsou, někteří o tom mluví hlasitěji, někteří méně hlasitě a my církve upozorňujeme a dneska to řekneme naprosto jasně a srozumitelně, že pokud se nedohodneme, tak je velká pravděpodobnost, a to je prostě politická realita ve Sněmovně, že s tím někdo dřív nebo později předstoupí, že to prostě navrhne," nechala se slyšet místopředsedkyně ČSSD.

Generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub České televizi řekl, že stát je samozřejmě suverén, případné jednostranné kroky učiněné v parlamentu by ale podle něj neměly "nic společného s demokracií". "Je třeba se dohodnout," uvedl.

Lidovci: Už jsme toho slyšeli hodně

Lidovci zatím slova Gajdůškové o možném zdanění neberou příliš vážně. "Už jsme toho slyšeli mnoho, takže bych se nevzrušoval," uvedl jejich předseda Pavel Bělobrádek.

Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek předpokládá, že nejde o oficiální postoj ČSSD. "Beru to spíše v rovině rétorického cvičení než reálné možnosti, protože naši koaliční partneři už při vyjednávání o případné koalici věděli, že náš postoj je konzistentní, to znamená, že pro nás jsou církevní restituce vyřešeny a nebudeme se k nim vracet," poznamenal.

Náhrady nižší o 13 miliard

Politici chtějí náhrady snížit o 13 miliard korun.

K jednání o restitucích se v úterý skepticky vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka. Řekl, že se pohybují v uzavřeném kruhu. Církve na jakékoliv změny ve schválených restitucích nechtějí přistoupit.

Související témata

Foto: Václav Lang, Novinky
Foto: Petr Kozelka, Právo

Senátorka Gajdůšková u Ústavního soudu.

"Sociální demokracie předkládá nové a nové návrhy, ze strany církví jsme bohužel zatím ještě nenašli pochopení, to znamená, že ta vstřícnost církví byla zatím velmi omezená, řekl bych do značné míry formální," řekl Sobotka. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám