Hlavní obsah

Fischer zamířil do USA, krajanům představil prezidentský program

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Prezidentský kandidát Jan Fischer v pondělí odletěl na několikadenní pracovní cestu do USA. Zahájil ji setkáním s krajany v České národní budově na newyorském Manhattanu. Fischer krajanům představil svůj program. Ohradil se také proti tomu, aby se EU federalizovala, jak navrhuje šéf Evropské komise José Manuel Barroso.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Fischer

Článek

Favorit přímé volby prezidenta se s krajany v New Yorku setkal v pondělí večer místního času. „Volám po jasné změně financování politických stran,“ řekl Fischer krajanům. Snížit by se podle něj měl státní příspěvek politickým stranám, sponzorské dary by měly poskytovat jen fyzické osoby, vyloučeny by tak měly být firmy. Peníze by podle Fischera měly proudit výhradně přes transparentní účet. Prosazovat chce i přijetí zákona o regulaci lobbingu.

Fischer se také vymezil vůči plánu šéfa EK Barrosa federalizovat EU. „Myslím si, že to je velmi nešťastné, velmi předčasné,“ komentoval záměr. Podle Fischera je na místě princip pružné integrace, kdy nebude žádný stát ostrakizován za odlišný názor. Pokud jde o euro, jeho přijetí není podle Fischera na pořadu dne. ČR by ale podle něj neměla stát mimo debatu o budoucnosti eurozóny.

Krajané měli možnost pokládat Fischerovi dotazy, zajímalo je například, zda se budou v ČR stejně jako v USA konat debaty prezidentských kandidátů. Setkání bylo ukončeno neformálně v restauraci Hospoda, která je součástí České národní budovy. Ještě v noci se Fischer přesunul do hlavního města USA Washingtonu.

Setká se s Kissingerem

Další program zahrnuje přednášku na Georgetownské univerzitě, setkání s bývalým ministrem zahraničí Henrym Kissingerem v New Yorku a také ještě jednu přednášku, tentokrát na Harvardské univerzitě. Jako téma univerzitních proslovů Fischer zvolil současnou ekonomickou krizi, další perspektivu EU a euroatlantickou spolupráci.

Fischer považuje cestu do USA za důležitou proto, že pro prezidenta, kterým by se rád stal, je zahraniční politika jednou z klíčových činností. „Zahraniční politika je jednou z páteřních činností prezidenta republiky. Kandidát musí přesvědčit českou veřejnost, ale i partnery v zahraničí, že se v globálních problémech orientuje. Musí přesvědčit, že má jasný názor na zahraniční politiku,“ řekl Fischer na dotaz Novinek, proč se vydal do Spojených států.

Doplnil, že cestu chce využít k tomu, aby se seznámil s názory zástupců americké politické scény. Pro ČR je podle prezidentského kandidáta významná transatlantická vazba, tedy spolupráce s USA. „Tato vazba nikdy neztrácí na významu. Jde o sdílení stejných hodnot,“ míní Fischer.

Právě v tomto směru mají podle něj velký potenciál čeští krajané, kteří mohou přispět k prohlubování této vazby. Prezidentský kandidát přitom neskrýval, že se s krajany setkal i v souvislosti s přímou volbou hlavy státu. "Nijak nezastírám, že krajané jsou voliči,“ poznamenal Fischer.

Pobyt ve Spojených státech nemá ale jen politický rozměr, prezidentský kandidát si naplánoval setkání s představiteli Americké obchodní komory a dalšími byznysmeny.

Fischer se do ČR vrací ve čtvrtek, do té doby stihne kromě New Yorku a Washingtonu navštívit i Boston. Náklady na pobyt v USA jsou hrazeny z prostředků Fischerovy kanceláře, do zámoří cestoval běžnou linkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám