Hlavní obsah

Fischer ve spotech kopíruje Obamova gesta

Novinky, Karolína Vrbasová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazné pohyby rukou, rozhodné pohledy, mohutná a radikální gestikulace. Na těchto prvcích postavil svůj volební spot kandidát na prezidenta Jan Fischer. Specifická a dominantní gesta jsou podle odbornice na řeč těla Elišky Landovské nápadně podobná těm, která jsou charakteristická pro prezidenta USA Baracka Obamu.

Prezidentský kandidát Jan Fischer používá gesta Baracka ObamyVideo: Novinky

 
Článek

„Tohleto gesto znamená, že ten člověk skutečně chce věci měnit,“ říká Landovská, když Fischer ve volebním klipu u stolu míchá rukama v gestu, které ve sportu znamená střídání.

„Jako by ukazoval, že zamíchá kartami a zamíchá událostmi. To je od Baracka Obamy, a není to jediné gesto, které je podobné. Například gesto jako by si lehce mnul ruce. To znamená, že už to mám naplánované a vím, jak to budu dělat,“ popisuje video Landovská.

Foto: předvolební spot Jana Fischera

Jedno z gest Jana Fischera

Fischerova ruka v klipu je sevřená v pěst, což je dominantní gesto, které má ukázat rozhodnost a sílu. „Ta pěstička je dobrá, ta je od Baracka Obamy,“ všímá si dalšího podobného gesta v klipu Landovská.

Plejádu pohybů zakončuje Jan Fischer zvednutýma rukama. „Nejvýraznějším obamovským gestem jsou zvednuté ruce, to je takový klasický postoj. Znamená – já jsem tu pro vás, pojďte za mnou, jsem otevřený,“ uvádí.

Podle Elišky Landovské je možné, že si Fischer důkladně nastudoval kompletní gestikulaci současného amerického prezidenta.

Záměr Jana Fischera je evidentní – chce se prezentovat jako muž činu a zastánce radikálního a přímého jednání. Nabízí se ale otázka, zda je české kopírování amerického prezidenta šťastnou volbou.

Zeman jako ochranitel národa

Miloš Zeman se v začátku svého předvolebního videospotu dotýká stromu.

Analýza pohybů Zemana a Schwarzenberga odhaluje jejich záměry a pocityVideo: Novinky

„Gesto té ruky a lehce roztažené prsty od sebe znamenají, že strom chrání, a má implikovat to, že by stejným způsobem chránil svůj národ, kdyby se stal prezidentem,“ říká Landovská.

Charakteristickým zemanovským gestem je podle ní nakloněná hlava doleva.

„Chce tím říct, že svým posluchačům věnuje maximální pozornost, je to gesto nesmírně přitažlivé, protože každý má rád, když je mu věnována pozornost. Je to výraz vyjadřující – sleduji vás a zajímá mě, co říkáte,“ dodala.

Video je zakončeno scénou, kdy Miloš Zeman demonstruje svoji otcovskou lásku. „Tohle je velice pěkné gesto, kdy má nakloněnou hlavu ke své dceři a ruce spočívají pohodlně na opěrkách křesla.“

To má podle Landovské v divákovi evokovat, že se v té chvíli cítí naprosto bezpečně a v pohodlí a že stejné bezpečí a pohodlí nabízí i svým voličům.

Schwarzenberg sází na sílu slova

Propagační video Karla Schwarzenberga je velmi skoupé na pohyby rukou, předseda TOP 09 je za řečnickým pultíkem a před kamerou ruce téměř neukáže. „Ten projev je velice umírněný, protože má pocit, že stačí, když to říká nejlépe a nejstručněji, jak jen může. Gesta rukou jsou podle něj zbytečná. Také to může být tím, že je v jádru docela skromným člověkem, který si nepotrpí na mohutnou gestikulaci,“ hodnotí Landovská.

Ačkoli je Schwarzenbergova gestikulace minimální, lze jeho rozpoložení vyčíst z výrazu tváře. „Koutek je svěšený dolů, což neznačí příliš mnoho optimismu v duši toho člověka.

Ano, udělám, co budu moci, ale v konečný výsledek zase až tak úplně nevěřím. Není v pozitivním rozpoložení, protože ty koutky svěšené dolů jsou ve videu častěji,“ dodává Landovská.

Schwarzenberg podle ní při svém projevu záměrně vystrkuje dopředu svoji dominantní bradu. „To se dělá, když chcete dodat důrazu tomu, co říkáte. Brada je ta část obličeje, která mluví o vůli a schopnosti prosadit se v dlouhodobém horizontu,“ řekla Landovská.

A to je podle ní Karlu Schwarzenbergovi vlastní.

Anketa

Líbí se vám volební spoty Jana Fischera?
Ano
7,8 %
Ne
92,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12799 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám