Hlavní obsah

Fischer chce od ODS a ČSSD plán, co dál s vládou

Praha
Aktualizováno

Premiér Jan Fischer žádá ODS a ČSSD o návrhy, jak má vláda pokračovat dál poté, co zelení přestali podporovat kabinet. Chce, aby jeho vláda skončila "racionálně".

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Jan Fischer sleduje dění ve Sněmovně.

Článek

Návrhy by šéfové stran měli poslat na začátku příštího týdne. "Strana zelených 23. března jednostranně odstoupila od podpory vlády, čímž fakticky vypověděla politickou dohodu z dubna 2009, na jejímž základě vznikl současný kabinet," stojí v prohlášení, které poskytl mluvčí vlády Roman Prorok.

Jeho kabinet byl založen na dohodě politických stran. Strana zelených však vyzvala "svého" posledního ministra v úřednické vládě, Michaela Kocába, aby podal demisi. Ten prohlásil, že tak učiní jen v případě, že to nebude znamenat vládní krizi. [celá zpráva]

Zelení minulý týden přišli o ministra v křesle resortu životního prostředí. Jan Dusík rezignoval a na jeho místo nikdo neusedne, resort bude na základě premiérova rozhodnutí řídit ministr zemědělství Jakub Šebesta, kterého jmenovala ČSSD. Zelení by tak o klíčové ministerstvo přišli a označili tento krok za porušení dohod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám