Hlavní obsah

Fiala: Nechceme být závislí na ruském plynu

Energetická krize sužující evropské země je pro Česko další argument k prosazování jádra jako čistého zdroje energie. Ukázalo to vystoupení premiéra Petra Fialy po jeho jednání s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem z minulého týdne.

Foto: Foto PRÁVO – Jan Handrejch

Petr Fiala a Charles Michel se zdraví na Úřadu vlády.

Článek

„Nebylo by dobré, aby evropské země a jejich energetická soběstačnost byly příliš závislé na Rusku. To, co se odehrává, a signály, které máme, jen potvrzují správnost pozice naší vlády, pokud jde o další rozvoj naší energetické politiky: nechceme a nemůžeme být jednosměrně závislí na ruském plynu,“ řekl po jednání Fiala.

Vítěz tendru na Dukovany by mohl postavit další tři jaderné bloky

Ekonomika

„Považujeme za důležité, abychom mohli mít jadernou energii, jádro jako čistý podporovaný zdroj. Považujeme za důležité, aby plyn byl přechodným zdrojem. ČR se svými podmínkami potřebuje tyto zdroje. Je to důležité pro naši prosperitu, pro naše občany,“ podtrhl premiér.

Kombinací jaderné energetiky a „rozvíjení obnovitelných zdrojů v mnohem větší míře než dosud“ lze podle Fialy závislost na ruském plynu výrazně snížit. Pokud jde o obnovitelné zdroje, jde podle něj mj. „o fotovoltaiku na střechách veřejných budov a soukromých domů“.

Na předsednictví může vláda přidat

Fiala s Michelem ve čtvrtek probírali také přípravu českého předsednictví v Radě Evropské unie, které začne 1. července. „To je pro nás velké téma,“ řekl Fiala a ocenil rady a doporučení, které mu dal Michel. Vysvětlil, že šéf Evropské rady jej upozornil na akce, které se budou konat v době, kdy by Česko chtělo dostat do unijní agendy nějaké vlastní aktivity, zejména zvažovaný neformální summit. „Bylo by dobré, kdyby se to podařilo sladit,“ dodal Fiala.

Česko během předsednictví v Radě EU vyšle do Bruselu přes 250 lidí

Domácí

K zapojení Česka do nynějších sporů mezi Evropskou komisí na straně jedné a Maďarskem či Polskem na straně druhé Fiala poznamenal: „Nechceme a nemůžeme být moderátorem mezi zeměmi jako Polsko a Maďarsko a Evropskou unií.“ Česko jako předsednická země chce spíše „komunikovat zájmy“ středoevropských zemí.

Fiala doufá, že v rámci visegrádské čtyřky se podaří najít zájmy společné pro všechny čtyři země, které by se pak prosazovaly v EU.

Lídři V4 se s Macronem shodli na podpoře jádra

Stalo se

„Nemůžeme se omezovat jen na to. Chceme nalézat dobré vztahy i s dalšími evropskými zeměmi, chceme být aktivním hráčem v rámci Unie, vytvářet zájmové koalice na tématech, která jsou pro Českou republiku důležitá a kde se shodneme s jinými evropskými zeměmi. Myslíme si, že tak má vypadat dobrá evropská politika,“ dodal Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám