Hlavní obsah

Faltýnka a Metnara v krajích na kandidátky ANO nechtějí

Bývalá Babišova pravá ruka v ANO a šéf poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dostali košem od stranických kolegů. Chtěli totiž kandidovat do Sněmovny v říjnových volbách – Faltýnek na Vysočině a Metnar v Moravskoslezském kraji –, ale tamní krajské organizace je odmítly a zvolily si jiné lídry. Vše může ještě zvrátit výbor hnutí ANO, který může kandidátky měnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Článek

„Plně respektuji stanovisko a rozhodnutí kolegů z Vysočiny,“ komentoval v úterý Faltýnek fakt, že nebyl v kraji, kde kandidoval už v roce 2017, zařazen na letošní kandidátku.

Podle pondělního rozhodnutí krajského sněmu má být lídrem ANO Martin Kukla, člen předsednictva hnutí a zastupitel Kraje Vysočina. Na druhém místě je krajský zastupitel a lékař Zdeněk Faltus. Třetí je žďárská místostarostka Ludmila Řezníčková. Čtvrté a páté místo obsadili místostarostové Třebíče a Havlíčkova Brodu Miloš Hrůza a Vladimír Slávka. Čtvrtá sice původně byla poslankyně Monika Oborná, ale ta to podle Práva odmítla.

Mezi kandidáty tak není žádný současný poslanec. Podle Faltýnka to může být i záměr. Sám už v neděli prohlásil, že si stále není jist, zda chce kandidovat. „Budu se klidně věnovat malování,“ řekl v úterý Právu, čímž připustil odchod z politiky. Chce se o tom poradit s předsedou Andrejem Babišem i s rodinou. V úterý Faltýnek Právu potvrdil, že s Babišem zatím nehovořil.

Faltýnkův diář zajímá i některé státní zástupce

Domácí

Faltýnka provázejí problémy. Místa prvního místopředsedy ANO se musel vzdát, když byl přistižen v době karantény ve vyšehradské restauraci. Mluví o něm někteří aktéři i v brněnské korupční kauze Stoka a také jen ztěžka vysvětluje podezřelé zápisky ze svého ztraceného deníku, který se dostal do rukou novinářů.

Neviditelný šéf obrany

Na severu Moravy si zase ANO zvolilo za jedničku poslance a moravskoslezského hejtmana Iva Vondráka. Ten Právu řekl, že Metnara podporoval, protože sám sháněl někoho, kdo by ho nahradil v čele kandidátky, protože se chtěl plně věnovat práci hejtmana.

„Žádná z oblastí ho ale nenominovala a v tom byl zásadní problém. Členská základna ho nevnímá jako člověka, který by něčím pro kraj přispěl,“ řekl Právu Vondrák o Metnarovi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO)

Dvojkou na kandidátce je poslanec Aleš Juchelka. Na volitelných místech jsou i poslanci Josef Bělica nebo Michal Ratiborský. Podle informací Práva členové ANO na severu Moravy Metnarovi nejčastěji vytýkali, že je „neviditelný ministr“.

Metnar zatím nehází flintu do žita. „Dal jsem příslib kandidatury, své rozhodnutí jsem nezměnil, a pokud je v hnutí jiný názor, uvidíme,“ řekl Právu s tím, že konečné slovo má po­dle stanov výbor hnutí ANO, který má kandidátky schvalovat koncem června. Metnar dostal nabídku od Babiše, ale nepředpokládá, že by případně kandidoval v jiném kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám