Hlavní obsah

EU se nebude ohlížet na země, které ji chtějí blokovat, řekl Macron před cestou do Prahy

Češi a další občané zemí visegrádské čtyřky (V4) by si měli vzít za své heslo „Evropa jsme my”. Členské státy by měly přestat dělat z Evropské unie obětního beránka, na kterého svalují vinu, když se jim to hodí. EU potřebuje další integraci a nebude se ohlížet na země, které by ji chtěly jen blokovat. V rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny (HN) to uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron. V pátek navštíví Prahu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

„Nemůžeme využívat evropský rozpočet, aniž bychom připustili solidaritu například v oblasti migrace. Nemůžeme se snažit snižovat svůj příspěvek do evropského rozpočtu, aniž bychom chápali, co s sebou nese jednotný trh. Pokud chceme Evropu zabít, pak pokračujme takto dál,” řekl Macron.

Evropa podle něj není jednosměrná. Je to oboustranný závazek, který umožňuje všem zvyšovat svou suverenitu, a ne ji snižovat. Státy V4 se k přijímání uprchlíků v rámci EU staví negativně a Macron je za jejich přístup v minulosti kritizoval.

Macron byl v rozhovoru pro HN a další tři média zemí V4 dotázán na postoje Česka, které odmítá vznik společného rozpočtu pro eurozónu nebo si přeje snížit plánovaný víceletý rozpočet EU. Macron uvedl, že hluboce respektuje specifika a rozhodnutí každého.

Pro odblokování Evropy nabízí Macron dvě zásady. Žádný stát nesmí být vyloučen z žádného projektu a každý musí mít možnost účastnit se od začátku nebo až později spolupráce v různých oblastech.

Silná eurozóna je v zájmu nás všech
francouzský prezident Emmanuel Macron

„Jsem přesvědčen, že Česko má chuť být v tomto srdci Evropy, která jde vpřed a chrání občany,” zdůraznil. Připomněl přitom, že Česko je v schengenském prostoru a je součástí stálé spolupráce v obraně.

Macron přijede do Prahy v pátek večer u příležitosti oslav stého výročí založení Československa. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Do Česka přiletí ze Slovenska, kde se také sejde s prezidentem a premiérem. Pro Macrona, který je v úřadu od května 2017, to bude první oficiální návštěva Česka.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

V rozhovoru zmínil také o euru, které podle něho má být měnou všech společných států. „Silná eurozóna, která po brexitu bude představovat 85 procent HDP unie, je v zájmu nás všech,” řekl. Na dotaz, zda se země bez eura neocitnou na okraji, odpověděl, že žádný rozpor a přehlížení zemí nevidí. Ze zemí V4, kam patří kromě Česka ještě Polsko, Maďarsko a Slovensko, platí eurem pouze Slovensko.

„Nejsou zde dvě kategorie členských států, ani Východ a Západ, ani staré a nové členské země. Jsou jen konkrétní projekty v oblasti obrany, digitalizace a prohlubování eurozóny a společné ambice. Tyto projekty spolupráce musí být otevřené pro všechny, kdo mají odvahu jít vpřed. To je to srdce Evropy, které chci vytvořit,” řekl francouzský prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

V rozhovoru se vyjádřil také k situaci v Maďarsku. Evropský parlament 12. září přijal většinou hlasů doporučení, aby členské země EU zahájily proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Podle Macrona je vývoj právního státu v Maďarsku znepokojivý. „Nemůžeme odsuzovat rozpočtový deficit a neodsuzovat demokratický deficit!” poznamenal. Zdůraznil také, že smyslem řízení podle článku 7 není trestat, ale vést dialog a upozorňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám