Hlavní obsah

ERÚ: Výpočet vyšších záloh není problém, prodejci ale využívají nekalé praktiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pohledu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nepředstavuje způsob výpočtu vyšších záloh na energie problém. Tím jsou nekalé praktiky některých zprostředkovatelů, kteří odběratele nekalými obchodními praktikami přimějí uzavřít smlouvy například na tzv. spotový trh, který se odvíjí od aktuálních a neustále kolísajících cen.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela

Článek

"Tyto kontrakty uzavírané na spotové ceny umožňují obchodníkům přenášet veškerá, nebo alespoň část rizik plynoucí ze současné velmi nestabilní a nejisté situace na trhu, pouze na spotřebitele," řekl ministr. Domácnosti v takovém případě podle něj dopředu neví, jaké náklady za energie budou platit.

Předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček a ministr průmyslu Josef Síkela (STAN) zmínili, že k uzavření těchto smluv došlo zprostředkovateli často i bez vědomí lidí třeba na základě využití jejich starých plných mocí.

„To už po novele energetického zákona není možné,” připomněl Síkela.

Někteří lidé byli na spotové ceny převedeni bez svého vědomí, další podepsali smlouvy, jimž nerozuměli. „Obchodník změnil smlouvu, aniž to ten zákazník věděl, převedl zákazníka na jiný produkt, změnil smluvní podmínky. V tom spočívá to zmatení zákazníka při tom, když dostane fakturu na zálohy,” popsal Trávníček.

Na energie do konce roku až 5000 korun

Ekonomika

ERÚ podle něj letos v souvislosti s nekalými praktikami dostal zhruba 900 stížností, přičemž dvě stovky z nich přešly do správního řízení, v jehož rámci mohou být ukládány sankce. Podání se přitom může týkat jednotlivce i tisíců zákazníků. „Jsou to poměrně vysoké počty,” dodal Trávníček.

Podle Síkely je problém zejména to, že spotové ceny mají často lidé ohrožení energetickou chudobou, případně senioři, kteří se v problematice detailně neorientují.

Síkela i Trávníček upozornili, aby se lidé vyvarovali spotových cen a byli poučeni a znali svoje práva. ERÚ by rovněž chtěl legislativně zpřísnit možnosti sankcionování podobných nekalých obchodních praktik.

Reklama

Výběr článků

Načítám