Hlavní obsah

Epidemie koronaviru poslala ANO pod 25 procent. Skokově roste STAN

Novinky, Jiří Mach

Vládní hnutí ANO od srpna přišlo v průzkumu společnosti Kantar pro ČT o přízeň tří procentních bodů. Od března činí ztráta 10 procentních bodů a nyní se musí spokojit s podporou 24,5 procenta dotázaných. Přiblížilo se tak druhým Pirátům, kteří lehce ztratili, ale drží se na druhé příčce s 19 procenty. Skokově roste STAN. ČSSD a KSČM by se nedostaly do Sněmovny.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Hnutí ANO zaznamenalo nejnižší výsledek od posledních sněmovních voleb v roce 2017.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Třetí v pořadí je ODS s 13,5 procenta. Od srpna přišla o 1,5 procentního bodu. Další významné body navíc posbíralo hnutí STAN, které zaujalo čtvrtou příčku s 9,5 procenta. V poslední době se posunulo o tři procentní body, od jara celkově o čtyři.

Nejdůvěryhodnějšími politiky ve Sněmovně jsou Hamáček, Babiš a Klaus ml.

Domácí

SPD by obdrželo osm procent, lidovci šest, TOP 09 má podporu 5,5 procenta. Pod hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny je KSČM se ziskem 4,5 procenta a ještě níže se ocitla ČSSD se čtyřmi procenty. Trikolóra by měla tři procenta.

Podle odhadu Práva by ANO získalo ve Sněmovně 69 mandátů, Piráti 45, ODS 31, STAN 20, SPD 17, lidovci 11 a TOP 09 7 mandátů.

Za propad může koronavirus

Pavel Ranocha z Kantaru řekl, že současný výsledek je pro ANO vůbec nejnižší od posledních sněmovních voleb 2017.

Dvě třetiny Čechů se vakcínou proti covidu-19 očkovat nechtějí

Domácí

„Když jsme se ptali jejich příznivců, proč odešli někam jinam, až na výjimky zmiňovali současnou epidemii a dění kolem ní, špatnou komunikaci vlády, promarněné léto, špatnou připravenost na druhou vlnu a často se měnící opatření,“ zdůvodnil.

„Zhruba pětina lidí odchází k pirátské straně. Třetina vůbec neví, koho by si v tuto chvíli vybrala, a zbývající polovina se rozpustila mezi mnoho zbývajících stran,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám