Hlavní obsah

Emigrantů, kteří se soudí o dům v Brně, se zastal Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Už více než deset verdiktů padlo ve vlekoucím se případu, v němž se manželé, kteří v roce 1981 emigrovali z tehdejšího Československa, domáhají vrácení svého brněnského domu. Justice jim zatím nevyšla vstříc, přestože byli po roce 1990 rehabilitováni, ovšem zastal se jich Ústavní soud (ÚS) s tím, že justice musí případ znovu projednat a velmi citlivě posoudit.

Ústavní soud se zastal emigrantů, kteří se soudí o znovuzískání domuVideo: Petr Kozelka , Právo

 
Článek

V roce 1981 byl původní majitel domu odsouzen i se svou manželkou za trestný čin opuštění republiky a jejich dům propadl podle verdiktu státu. Nemovitost pak chtěli odkoupit příbuzní odsouzeného páru. Stát ale prostřednictvím Obvodního podniku bytového hospodářství Brno I rozhodl, že dům prodá rodičům současné majitelky.

Otec současné majitelky ve své žádosti mimo jiné upozorňoval, že je dlouholetým politicky aktivním členem KSČ a pracuje na Krajském národním výboru.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po roce 1990 byl rozsudek nad manželi zrušen a oni se začali domu domáhat zpátky. Jenže justice jim nevyhověla.

„ÚS v dnes vyhlášeném nálezu připomněl, že v restitučních věcech je nezbytné postupovat citlivě, se snahou o nápravu křivd způsobených minulým nedemokratickým režimem. Zdůraznil, že soudy se musí v odůvodnění svých rozhodnutí vypořádat s námitkami účastníků řízení způsobem, který odpovídá závažnosti těchto námitek,“ řekla ve středu mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Neadekvátní výběrové řízení

Původní majitelé bytu žijí v Austrálii, ale o rodinný majetek stojí i proto, že tam celou dobu žije emigrantova maminka, která se odmítla vystěhovat. Původní majitelé tvrdí, že při prodeji domu bylo porušeno právo jejich příbuzných, kteří nedostali možnost dům odkoupit.

„Nebylo tehdy provedeno adekvátně výběrové řízení na kupce nemovitosti, to je základní problém. Pokud nyní bude nucena současná majitelka dům vydat, má možnost domáhat se přiměřené náhrady od státu, aby se nestala další nespravedlnost. Obecné soudy by měly už rozhodnout co nejdříve,“ vysvětlila soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám