Hlavní obsah

Elektronická evidence tržeb se bude řešit na mimořádné schůzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetím čtením zákona o elektronické evidenci tržeb se Sněmovna bude zabývat příští pátek na mimořádné schůzi. V zastoupení šéfa komory ji svolala místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Jermanová (ANO). Pravicová opozice již v minulosti klíčovou normu předloženou ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) blokovala a je na to připravena znovu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka ve Sněmovně

Článek

Na řádné schůzi minulý týden stačila poslancům TOP 09 a ODS k odkladu zahájení debaty o evidenci tržeb pravidelná diskuse o úpravách jednání. Navrhli v ní desítky změn, k ničemu jinému se Sněmovna už nedostala.

V případě mimořádných schůzí už takový postup nebude možný. Poslanci hlasují jen o navrženém programu bez možnosti jeho úprav.

Vláda si od zákona o zavedení elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje.

Opozice bude opět připravena

TOP 09 a ODS předem hlásily, že přijetí zákona v dolní komoře zablokují. Nahrává jim i skutečnost, že rozhodování o zákonech je možné jen o středách a pátcích vždy od 09:00 do 14:00.

Až schvalování evidence tržeb začne, občanští demokraté chtějí seznamovat koaliční poslance například s konkrétními případy živnostníků, kterým způsobí potíže. Mají jich prý několik stovek. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek už dřív avizoval, že hodlá rozebírat třeba i hospodaření firem ze skupiny Agrofert ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám