Hlavní obsah

E-cigarety škodí méně než hořčice? Odborníci se přeli

Právo, Jan Martinek

Elektronická cigareta přišla na trh jako „zdravější“ alternativa tabákového kuřiva, mnozí ji dokonce doporučují jako léčbu závislosti na kouření. Přesto ale připravovaný protikuřácký zákon staví elektronické cigarety na roveň běžných a zakazuje jejich kouření například v restauracích.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Obhájci naopak poukazují na minimální zdravotní riziko a také na fakt, že elektronické inhalátory nevystavují ostatní lidi v okolí nebezpečí pasivního kouření.

Téma elektronických cigaret probírali odborníci na semináři ve Sněmovně, který zaštítil poslanec ANO Igor Nykl, člen zdravotního výboru, a zúčastnili se ho také zástupci ministerstva zdravotnictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle známé bojovnice proti kouření, lékařky Evy Králíkové představuje e-cigareta méně rizikovou alternativu klasického kouření. „Zákazem elektronických cigaret bych se zabývala až tehdy, až bude kouření zakázáno úplně,“ řekla.

„Ilegální drogy u nás způsobí přibližně 400 úmrtí ročně, kdežto tabák je původcem každého šestého úmrtí. Představte si, že by tu byl výrobce viru HIV a my jsme se přeli o to, jestli se máme nechat infikovat až od osmnácti let, nebo jestli máme na tu ampulku napsat nějaké varování,“ řekla Králíková.

Největší problém cigarety je ten, že hoří. Nejvíc toxických látek vzniká spalováním tabáku a papíru
Ivan Víden, Vysoká škola chemicko-technologická

Ta vyplísnila ministerstvo zdravotnictví (MZ), že na svém webu v sekci nebezpečných výrobků na trhu neuvádí tabákové cigarety.

„Viděla jsem tam kontaminované polské vepřové, ale ani kilo není tak toxické jako cigareta,“ uvedla.

Ivan Víden z Vysoké školy chemicko-technologické řekl, že e-cigarety obsahují minimum škodlivých látek: větší procento jich podle něj obsahuje kremžská hořčice. „Kdybych jí jedl určité množství denně, pravděpodobně zemřu na otravu. Ale jednou týdně s párkem se mi nic nestane – naopak to je pro organismus povzbudivé,“ řekl Víden.

„Největší problém cigarety je ten, že hoří. Nejvíc toxických látek vzniká spalováním tabáku a papíru,“ dodal.

Brána k alkoholu a drogám

Podle Lenky Kostelecké z MZ ale někteří panelisté negativní účinky e-cigaret bagatelizují.

„Kouření je u mládeže vstupní branou k alkoholismu a užívání ilegálních drog. E-cigarety vyžadují odlišný přístup a je to záležitost diskuse, ale ministerstvo upřednostňuje opatrnější přístup před liberálnějším,“ řekla.

Podobně mluvil i místopředseda výboru Bohuslav Svoboda (ODS). Upozornil, že e-cigarety mohou mládež snadno přivést k těm klasickým.

„Pokud máme v e-cigaretě definované množství nikotinu, nevznikne u nich náběh na další fázi – zkusit normální cigarety, kde dávky dostane větší? Z čeho vycházíte, že děti nezačnou kouřit víc?“ ptal se Svoboda.

Reklama

Výběr článků

Načítám