Hlavní obsah

Dvořák má organizovaný zločin v DPP za pomluvu, žádá trest pro Transparency

Právo, trj

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku (DPP) Martin Dvořák v úterý adresoval pražskému městskému státnímu zastupitelství trestní oznámení pro pomluvu, které míří na Transparency International. Dvořák napadl tvrzení ředitele této obecně prospěšné společnosti Davida Ondráčky, který jako první v neděli řekl, že DPP za minulého vedení cíleně tunelovala organizovaná skupina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Dvořák

Článek

„David Ondráčka záměrně nijak svá vyjádření blíže nekonkretizoval, avšak prohlášení činil takovým způsobem, aby u veřejnosti vyvolal představu či ji přesvědčil, že oznamovatel (spolu s dalšími osobami) páchal trestnou činnost a poškozoval majetkové zájmy DP soustavně a ve velkém rozsahu,“ stojí ve Dvořákově oznámení, které má Právo k dispozici. Dvořák doplnil, že nikdy nebyl za nic odsouzen, ani stíhán.

Ondráčka v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT vyšel ze závěru právní analýzy vybraných smluv DP, na níž pracoval advokát Václav Láska. I Láska později závěry veřejně prezentoval. [celá zpráva]

Šéf TIC se nebojí

Ondráčka si obavy z trestního oznámení nepřipouští, i když za pomluvu čili za nepravdivý údaj, který může znevážit dotyčného u spoluobčanů, v zaměstnání či rodině, šířený médii, mohou hrozit až dva roky vězení. „Když bojujete s korupcí, musíte počítat s tím, že dotyční použijí všechny prostředky, aby vás zastavili. Jsem na to připraven,“ reagoval pro Právo Ondráčka.

Dvořák se už počátkem srpna na pražské státní zastupitelství obrátil s podáním, které míří na primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a bývalého šéfa DP Vladimíra Liche. Ti podle Dvořáka nemohli sami uzavřít smlouvu s advokátem Láskou, aniž by o tom rozhodla městská rada nebo orgány podniku. Podle Dvořáka to nasvědčuje spáchání trestných činů přisvojení pravomoci úřadu a zneužití pravomoci úřední osoby. Dvořák postrádá příslušné rozhodnutí pražských radních o smlouvě s Láskovou kanceláří, pouze primátorova vůle nestačila. Za přisvojení pravomocí samosprávy mohou hrozit až dva roky vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám