Hlavní obsah

Dopravní podnik podal trestní oznámení na bývalé šéfy za předražené smlouvy

Aktualizováno

V návaznosti na nedávno proběhlou prověrku deseti nevýhodných smluv podal pražský dopravní podnik (DPP) trestní oznámení na konkrétní lidi, kteří smlouvy podepsali. Jednat se má o členy bývalého vedení a zástupce firem ze tří nevýhodných kontraktů.

Článek

Novinářům to ve středu řekl současný šéf DPP Vladimír Lich. Odmítl však sdělit jména lidí, jichž se trestní oznámení týká. Dotknout by se však mohlo minimálně osmi lidí.

DPP je podezírá ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Zakázky, které byly předmětem zkoumaných smluv, byly podle šéfa DPP předražené. Některé smlouvy jsou navíc podle něj nevypověditelné.

Bývalý šéf DPP je proti

Právníci pod vedením advokáta Václava Lásky posoudili smlouvy na tisk papírových jízdenek, na SMS jízdenky, na právní, marketingové a poradenské služby. Na seznamu prověřovaných smluv byla i dodávka výpočetní techniky, nákup pohonných hmot a náhradních dílů, vnitropodniková doprava a nakládání s majetkem v souvislosti s přestavbami stanic metra.

Proti informacím o výsledcích kontroly se už dříve ohradil bývalý ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Martin Dvořák. Bývalý ekonomický šéf Ivo Štika zase podal na současné vedení podniku trestní oznámení kvůli podezření ze spáchání trestných činů úvěrového podvodu a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám