Hlavní obsah

Dvojici čápů na Opavsku zabil jed na hraboše

• Aktualizováno
Právo, den

Ochránci přírody ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku zjistili, že dva uhynulí čápi, které nalezli na Opavsku 14. srpna, byli otráveni jedem Stutox II, který se používá na přemnožené hraboše. Prokázaly to laboratorní testy.

Foto: Archiv bartošovické záchranné stanice pro volně žijící živočichy

Na snímku je otrávený čáp, který byl nalezen 14. srpna na Opavsku.

Článek

„Těla čápů bílých byla nalezena na území obcí Služovice a Oldřišov. Odeslali jsme je na vyšetření do Státního veterinárního ústavu v Olomouci a objednali si zjištění příčiny úhynu. U jednoho z exemplářů leželi v bezprostřední blízkosti zobáku na zemi také uhynulí hraboši, tím více jsme proto zpozorněli,“ sdělil vedoucí bartošovické záchranné stanice Petr Orel.

Dodal, že ve čtvrtek přišly z tohoto ústavu výsledky, z nichž vyplývá, že oba čápi byli otráveni. „V žaludku čápů byla prokázána přítomnost toxického fosfidu zinku, tedy chemických látek, na jejich bázi funguje jed na hraboše Stutox II,“ upřesnil Orel.

Veškeré informace o otravě čápů bílých na Opavsku má nyní od bartošovických ochránců přírody také Krajská veterinární správa v Ostravě. Vedoucí záchranné stanice ještě upozornil, že zatím nemají od zodpovědných orgánů žádné informace o tom, že by povolili v této oblasti aplikaci Stutoxu II.

„Mohlo se to stát v té krátké době, kdy byla plošná aplikace povolena. Za povšimnutí ale stojí, že na zemědělské pozemky, na nichž byli nalezeni uhynulí čápi, byla v jednom případě čerstvě aplikována močůvka a následně provedena podmítka. Jen velmi obtížně zde bude možné tedy něco prokazovat,“ upozornil Orel.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtech Bílý ČTK řekl, že Státní veterinární správa dala podnět prošetření na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) kvůli podezření na otravu rodenticidem v katastrálním území Služovice na Opavsku.

Rozhazování jedu Stutox II po polích nedávno povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Kritici opatření namítají, že jedem se mohou otrávit býložravci nebo dravci a šelmy, kteří otrávené hraboše sežerou.

„Osobně jsem apeloval 5. srpna na ministra zemědělství Miroslava Tomana a žádal ho, ať nevydává souhlas s plošnou aplikací tohoto jedu. Marně, v té době byl již souhlas ministrem podepsán,“ připomněl vedoucí bartošovické záchranné stanice

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám