Hlavní obsah

Dva nakažení brazilskou mutací nikam necestovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva nakažení lidé z Děčínska, u kterých laboratoř potvrdila takzvanou brazilskou mutaci, nikam necestovali. Zatím tak není jasné, kde se mutace na severu Čech vzala. Ani jednoho z nemocných netrápil těžký průběh nemoci a oba jsou již v pořádku.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Hygienici trasovali kontakty nakažených, po potvrzení mutace s nimi mluvili v pátek znovu. „Prověřovali jsme znovu všechny kontakty, jestli si ještě na něco nevzpomněli. Znovu jsme mapovali do hloubky jejich pohyb, všechny kontakty před onemocněním,“ řekla Právu ředitelka Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková.

Na Děčínsku se objevily první dva případy brazilské mutace

Domácí

Průběh jejich nemoci se nelišil od běžných forem. „Už jsou v pořádku, protože to sekvenování v laboratoři trvá dva týdny, stejnou dobu jako onemocnění,“ uvedla ředitelka.

Hygienici nyní chystají na příští týden v okolí nemocných další hromadné odběry a pokusí se případné ohnisko mutace lokalizovat.

Kvůli velkému počtu nemocných, a právě také kvůli výskytu brazilské mutace se děti z prvního stupně na Děčínsku do školy v pondělí nevrátí. Podle nařízení hygieniků to bude až o týden později.

Reklama

Související články

Nynější vakcíny: do roka a dost

Lidstvo má možná rok či i méně, aby vyvinulo nové vakcíny proti covidu-19. Hrozí, že dosud použité očkovací látky ztratí do té doby účinek tváří v tvář novým...

Výběr článků

Načítám