Hlavní obsah

Důvěra v prezidenta, vládu i parlament se znatelně propadla

Praha

Důvěra Čechů v prezidenta, vládu i obě komory parlamentu se v červnu ve srovnání s loňským zářím výrazně propadla. Ukázal to aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Největší důvěru mají dlouhodobě starostové a obecní zastupitelstva. Klesla i spokojenost občanů se současnou politickou situací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s premiérem Andrejem Babišem (ANO)

Článek

Prezidentovi nyní důvěřuje 29 procent oslovených, zatímco po prázdninách to bylo 46 procent. Vládě věří 28 procent lidí, což je o 15 procentních bodů méně než v září. Poslanecká sněmovna má důvěru 21 procent a Senát 27 procent veřejnosti, zatímco při předchozím průzkumu jim věřila víc než třetina respondentů.

„U ostatních zkoumaných institucí se změna pohybovala v hranicích možné statistické chyby,” uvedli analytici CVVM. Zatímco v září byl u občanů nejméně důvěryhodnou ústavní institucí Senát, nyní ho na konci žebříčku vystřídala sněmovna.

ANO by vyhrálo volby

Parlamentní volby

Nejvyšší důvěře se dál těší starostové s 60 procenty a obecní zastupitelstva, kterým aktuálně věří 58 procenta občanů. Zhruba 40 procent lidí věří krajským zastupitelstvům a hejtmanům.

S politickou situací bylo v červnu spokojeno 12 procent účastníků průzkumu, nespokojenost vyjadřovaly téměř tři pětiny (59 procent) dotázaných. Loni v září, před vypuknutím druhé a mnohem tragičtější vlny epidemie koronaviru, vyjádřilo spokojenost s politickou situací 21 procent Čechů a nespokojenost 44 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám