Hlavní obsah

Drtivě vyhráli, ale sami obcím vládnout nechtějí

Právo, Jan Martinek, Radek Plavecký

V některých i velkých městech se podařilo jedné straně získat drtivou většinu a tím i moc nad městem. Přesto se jejich lídři poohlížejí po koalicích a chtějí se o místa v radě podělit s konkurenty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednoznačně dopadly volby například v Kolíně. Změna pro Kolín získala 63 procent hlasů, přesto hledá koaličního partnera.

Článek

Například hnutí Změna pro Kolín, vedené starostou Vítem Rakušanem (zároveň místopředsedou a poslancem STAN) a místostarostou Michaelem Kašparem, získalo 63 procent hlasů a tím i 21 míst v 27členném zastupitelstvu. Přesto nechce Rakušan vládnout sám. „Městská rada má devět členů a alespoň dvě místa v radě necháme jiným subjektům,“ uvedl lídr Změny Rakušan.

Podle jeho představ by byla ideální spolupráce s místními hnutími Kolíňáci a Volbou pro Kolín, ale setkat se chce i s ostatními stranami, které uspěly.

Vládnutí jedné strany je nesmyslné a nebezpečné
Petr Vychodil, starosta Králova Dvora

Nadpoloviční většinu dostal i starosta Říčan Vladimír Kořen se svým uskupením Klidné město. I ten utvoří na radnici koalici. „Vláda jedné strany není zdravá. Domluvili jsme se na osvědčené spolupráci s lídrem Unie pro sport a zdraví, který bude v radě města,“ řekl Právu Kořen.

V Líbeznicích u Prahy vyhrála ODS, vedená starostou a místopředsedou strany Martinem Kupkou. Získala 78 procent hlasů, což je dvanáct zastupitelů z patnácti míst. Přesto místo v radě nabídli i druhé straně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka

ODS s přehledem vyhrála i v Králově Dvoře na Berounsku, ale tamější starosta Petr Vychodil, který radnici povede už potřetí, chce do rady přizvat zástupce dalších stran. „Vládnutí jedné strany je nesmyslné a nebezpečné,“ řekl.

Víc lidí, víc nápadů

V šestnáctitisícovém Varns­dorfu uspělo hnutí ANO. Získalo přes 40 procent voličů a o čtyři mandáty více než v komunálních volbách před čtyřmi lety. I když má v 21členném zastupitelstvu většinu jedenácti hlasů, nechce vládnout samo.

„Určitě budeme pokračovat v dosavadní koalici za téměř stejného složení. Chceme širší koalici, tak 15 až 16 členů z 21,“ řekl Právu varnsdorfský lídr ANO a dosavadní starosta Stanislav Horáček.

Koalice je podle Horáčka již téměř dohodnuta, jasno by mělo být příští týden. ANO zvítězilo i v Lovosicích na Litoměřicku, kde má koncern Agrofert svou firmu. Bude mít většinu 14 mandátů z 21, i tak chce přizvat k vládnutí další strany.

V Chebu začalo vítězné hnutí Volba pro město (VPM) jednat se třemi dalšími subjekty o možné koalici. VPM má po volbách 17 ze 30 míst v zastupitelstvu. Podle lídra VPM Antonína Jalovce ale širší koalice nabídne více nápadů i lidí.

V Třinci vyhrály Osobnosti pro Třinec s 21 mandáty z 33, do rady přizvaly KDU-ČSL.

Jinde se naopak vítězná strana rozhodla, že město povede sama. V Bohumíně, kde ČSSD pod vedením Petra Víchy vybojovala 57 procent, bude pokračovat v jednobarevné radě. Ve Strakonicích na radnici zasedne jen uskupení Strakonická veřejnost, které získalo šestnáct mandátů z jednadvaceti.

„Neodmítáme spolupráci s ODS a TOP 09, které získaly po jednom mandátu. Ale spíše jim dáme kontrolní a finanční výbor v plné šíři. Myslím, že to tak bude účinnější, než kdybychom podepisovali koalici. Za vládu po tomto výsledku musíme přijmout plnou zodpovědnost,“ sdělil Právu starosta Břetislav Hrdlička.

Výběr článků

Načítám