Hlavní obsah

Drsná ČSSD: Za osobní kampaň hrozí kandidátům vyhazov ze strany

Právo, Jiří Ovčáček

Osobní volební kampaň se evidentně stala černou můrou v ČSSD. Zvláště na jižní Moravě, kde se kumulují na jedné kandidátce šéf strany Bohuslav Sobotka, jeho zástupce Michal Hašek a exšéf poslanců Jeroným Tejc, by kroužkování mohlo zamíchat kartami. Lidový dům proto jakékoli osobní, neschválené kampaně striktně zakázal pod hrozbou vyhazovu z kandidátky i ze strany.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předvolební billboard ČSSD

Článek

„Nelze činit osobní volební kampaň mimo schválený rámec centrální a krajských volebních kampaní,“ napsal nedávno místopředseda soc. dem. pro hospodaření Martin Starec v přípisu rozeslaném krajským organizacím, který má Právo k dispozici.

Starcův dopis měl doplňující varování

Starcův dopis byl přitom distribuován v rámci soc. dem. s doplňujícím varováním: „Pro ty, kteří poruší sjednaná pravidla, hrozí: Vyškrtnutí z kandidátní listiny do PS PČR 2013. Vyloučení z ČSSD.“

Právo už v srpnu informovalo, že se soc. dem. pokusí osobním kampaním zamezit. Strana se rozhodla dát na volby zhruba 90 miliónů korun, většinu má pod palcem Lidový dům. Na regiony tak zbyly menší částky.

Například Ústecký kraj podle informací Práva vydá na kampaň celkově 1,4 miliónu korun. Z toho půjde 409 tisíc korun na propagační polep 39 autobusů.

Aby Hašek nepřeskočil svého šéfa Sobotku?

„Chceme týmovou hru, není to o tom, kdo sežene více sponzorských peněz. Strop je jasně dán,“ vysvětlil tehdy místopředseda soc. dem., plzeňský hejtman a tamní volební lídr Milan Chovanec způsob rozdělení financí na kampaň.

Soc. dem. z haškovského křídla jsou přesvědčeni, že přísná pravidla týkající se osobních kampaní vznikla jen kvůli obavě z důsledků tlačenice stranických špiček na jihomoravské kandidátce, kde by Hašek nebo Tejc mohli díky preferenčním hlasům přeskočit svého šéfa Sobotku. Haškovi se to podařilo už v roce 2010.

Tvrdě proti solitérům postupuje i TOP 09

Velmi tvrdě vůči solitérům nepostupuje ale jen ČSSD. Také TOP 09 neváhá trestat vyškrtnutím ty kandidáty, kteří se hlava nehlava vrhnou do osobní kampaně.

Z kandidátky tak byl odstraněn šéf organizace TOP 09 ve Zlíně Robert Hamrla, a to za klamání voličů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Michal Hašek

Hamrla totiž přesvědčoval voliče, ať kroužkují jeho jméno. K tomu ovšem nepravdivě tvrdil, že bez zakroužkování některého z kandidátů je hlas neplatný.

Reklama

Výběr článků

Načítám