Hlavní obsah

Dovoz léčebného konopí může začít, ministerstvo udělilo první licenci

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí udělilo první licenci na dovoz tří kilogramů marihuany pro léčebné účely do Česka. Povolení dostala zlínská firma Elkoplast, která konopí doveze z Nizozemska. V úterý to oznámil legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek, který předpokládá, že konopí by mělo do ČR dorazit v řádech dnů či týdnů, určitě ale v prosinci.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Dovozní povolení se uděluje v okamžiku, kdy konkrétní lékárna, v tomto případě ze Zlínska, poptává konkrétní množství léčebného konopí pro konkrétní pacienty. Všechny podmínky pro dovoz marihuany splnila i firma Phoenix a dá se očekávat, že i ona v případě potřeby požádá o dovozní licenci.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová

Původní plán byl takový, že pacienti budou mít možnost obstarat si marihuanu k léčbě v lékárnách od konce září, příprava ale trvala déle. Novela zákona o tomto užití marihuany platí od letošního dubna. Zdržení využily konopné lékárny k nabídce konopných přípravků, podle lékárnické komory ale nejde o lék.

Limit na osobu - 30 gramů měsíčně

Konopí smějí předepisovat hlavně na chronickou neutišitelnou bolest onkologové, neurologové, revmatologové, psychiatři či infekcionisté. Mohou je psát také na uvolnění ztuhlého těla pacientům s roztroušenou sklerózou a na potlačení nechutenství u pacientů s rakovinou nebo AIDS.

Lékaři budou moci psát nejvýše 30 gramů léčebného konopí měsíčně. Pro děti tyto přípravky dostupné nebudou. Na jeden recept může lékař napsat jen množství na jednoměsíční léčbu. Kritici ale tvrdí, že povolených 30 gramů marihuany nebude řadě pacientů stačit, argumentují dosavadní praxí i zahraničními příklady.

Do ČR může být celkově dovezeno takové množství, které je dle poptávky zapotřebí, nesmí však překročit limit daný OSN pro ČR. Ten je stanoven 36 620 gramů za rok, ale může být zvýšen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám