Hlavní obsah

Doučovací kempy zdarma hledají další děti

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Už třetí týden běží takzvané doučovací kempy financované z rozpočtu ministerstva školství a organizátoři stále bojují s absencí přihlášených dětí. V lepším případě rodiče své ratolesti omluví, ale někde zůstává až třetina míst na denní tábory nevyužita. Pořadatelé proto otevřeli nové registrace a nabírají náhradníky. Rodiče, kteří nestihli své děti přihlásit na tzv. tábory zdarma, tak mají novou šanci program pro své ratolesti získat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Neúčast na hrazených doučovacích kempech, do nichž ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy spolu s resortem financí poslalo 270 milionů korun, aby nahradilo dětem utrápené období distanční výuky, se výrazně nezměnila ani druhý prázdninový týden. I když už jsou sváteční dny za námi.

Když jsme dělali nábor, byl dvojnásobek zájemců oproti kapacitě
Roman Houška, Asociace dětské rekreace

„Rodiče vesměs stále přihlášené děti neomlouvají. Tento týden máme zhruba dvě stě dětí, ale mělo jich být okolo tří stovek,“ řekl Právu Martin Dušek, pořadatel kempů.

Problém s jídlem

„Jakmile dostaneme omluvy nebo když ráno zjistíme, jaká je docházka, voláme firmám, které nám zavážejí jídlo, ale mnoho to neřeší. Tyto pokrmy vaří zhruba od pěti od rána, takže už jsou připravené a nic se neušetří,“ dodal Dušek.

Na doučovací tábory zdarma nedorazila až čtvrtina dětí

Věda a školy

„Nemá smysl domlouvat, chceme naopak vzkázat rodičům, že otevíráme kapacity, mohou si rezervovat místa pro děti na webu prazdninyvpraze.cz, dokážeme se o ně postarat. Ze strany ministerstva to byl dobrý úmysl a my jsme připraveni udělat dětem hezký program. Těšíme se na ty nové,“ pozval na doučovací kempy Dušek.

Stejnou cestu volí i další velký pořadatel, organizace Sportjoy. „Nabíráme velkou skupinu náhradníků. Nyní, kdy už přece jen část rodičů své děti omlouvá, je obvoláváme s časovým předstihem a tento týden to funguje.

Už nemusíme řešit přebývající jídlo ani personál. Budeme v tom takto pravděpodobně pokračovat, protože je stále příliš velké množství přihlášených dětí, které nepřicházejí. Z pěti skupinek po patnácti nám v daný den patnáct dětí, tedy celá jedna skupina, nepřišlo,“ popsala Právu Adéla Jaucová.

Výuka na dálku? Třetina žáků cítila, že se nestíhá učit

Věda a školy

„Nyní na každý termín nabíráme více dětí rovnou. A kdyby přišly všechny, jídla objednáváme vždy víc, aby si děti mohly přidat, takže i tak by to vyšlo,“ popsala novou taktiku organizátorka doučovacích kempů.

Někteří pořadatelé s nižšími plánovanými kapacitami dětí v menších městech si podle zjištění redakce vedou o něco lépe. „S pořádáním kempů jsme začali až tento týden, tedy běží druhý den. Ve skupince s doporučeným minimálním počtem patnácti dětí jich máme osmnáct a zatím to funguje bez komplikací. Děti, které nepřišly, rodiče omluvili,“ řekla předsedkyně Rákosníčku Děčín Lucie Hašková.

Polovina měla smůlu, teď mají šanci

Stejnou taktiku zvolil i Spolek Slezský Hrádeček. „Každý rok pořádáme příměstské tábory a přes rok máme lesní školku a školu, takže naše děti se na tuto možnost těšily a využívají ji od tohoto pondělí, kdy jsme začali. Pořádání kempů máme naplánované na čtyři týdny a věříme, že to půjde jako dnes, kdy jsme bez omluv a absencí,“ sdělila Právu Lucie Czudková ze spolku.

Spolužáky děti potřebují i o prázdninách

Děti

Ve výhodě jsou ti, kteří si děti na doučovací kempy odvezli. „V pobytových kempech takové výkyvy pochopitelně nejsou, tam to nemáme nestabilní. Ale v příměstských kempech byl speciálně minulý týden nešikovný. Od začátku jsme upozorňovali, že organizátoři nemají žádnou páku na rodiče, kteří dítě neomluví. Minulý týden prostě nemohli všichni organizátoři dodržet počty. To je samozřejmě stresuje a obvolávání náhradníků je zatěžuje administrativně. Je to takový vabank,“ řekl Právu Roman Houška z organizace Star line.

„Když jsme dělali nábor na doučovací kempy, byl dvojnásobek zájemců oproti kapacitě, takže bych se nyní určitě připojil k výzvě směrem k rodičům, aby to nevzdávali a nyní se znovu zaregistrovali,“ dodal Houška, místopředseda Asociace dětské rekreace.

Reklama

Výběr článků

Načítám