Hlavní obsah

Dostálová: Na pračku peníze z fondu na likvidaci škod po tornádu určené nejsou

Právo, Adam Kahánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vysvětlila, k čemu budou moci lidé z tornádem postižených obcí použít peníze z dotací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

Lidé na sociálních sítích probírají, za jakých podmínek lze čerpat dotaci. Údajně se při stavbě nového domu nemůžou zvětšit obvodové zdi. Je to skutečně tak?

Lidé musí postavit totožné obydlí, které by nemělo být menší než 80 procent a větší než 120 procent té původní plochy. Děláme obnovu obydlí, chceme, aby lidé měli hlavně střechu nad hlavou. Není to o tom, že někdo měl nějaký domeček o 130 metrech čtverečních, si najednou postaví 300 metrů.

Peníze z fondu smějí lidé použít jen na hrubou stavbu, nikoliv na interiér?

Peníze z fondu jdou na obnovu obydlí, ale na vybavení domácnosti, třeba na novou pračku, určené nejsou. Jde o peníze na stavbu, ne však jen hrubou. Počítají se do toho i omítky, podlahy, krb apod. Zkrátka to, co je pevně spojeno se stavbou. Ale pračku, sušičku nebo mikrovlnku si z toho lidé nekoupí.

Proto se domlouváme s neziskovými organizacemi a radíme jim, aby ten dar dali lidem na jakoukoli škodu způsobenou tornádem tak, aby si z té sbírky mohli dovybavit domácnost.

Do celkových nákladů na obnovu bydlení se nakonec bude počítat 70 procent pojistného plnění…

Dohodli jsme se tak s Českou asociací pojišťoven. Je to kompromisní návrh. Lidé budou mít 30 procent bonus z pojistného plnění, aby to mohli využít na cokoliv jiného. Někteří mají třeba škody na zahradě, tornádo jim zbořilo altánky, bazén nebo poničilo auta.

Těch 30 procent tedy zaplatí stát?

Teoreticky ano, protože se jim o tolik zvýší možnost státní dotace do dvou milionů. Od škody například za 4,5 milionu korun odečtete 70 procent z pojistného plnění. To je v případě dvoumilionového pojistného plnění 1,4 milionu korun, 600 tisíc Kč z plnění můžete využít na interiér, auto, bazén, altánek, na to, co nejde vůči dotaci. Zbývají 3,1 milionu. Dva miliony dostanete od státu jako dotaci a na ten zbytek si můžete vzít zvýhodněný úvěr. Tím pádem dáváme pojištěným tu dotaci vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám